ospoon.eu

Author

Charles Dickens

Cum? Prin dialog constructiv, analize și inițiative. Pentru cine? Pentru cei care, dincolo de geografie, viziuni politice, etnie sau credință, cred că a gândi, a spune și a face se includ în același cerc.

Think tank Politică

Este necesară o şedinţă comună de guvern Chişinău-Kiev

O şedinţă comună dintre guvernul de la Chişinău şi cel de la Kiev, după modelul şedinţei comune dintre Chişinău şi Bucureşti, ar ajuta la rezolvarea problemelor dintre cele două state, dar şi la coordonarea proceselor de integrare europeană, sugerează expertul IDIS „Viitorul”, Leonid Litra, în cea de-a 41-a ediţie a Buletinului de Politică Externă. Acest număr poartă genericul de „Relansarea relaţiilor moldo-ucrainene după 20 de ani: nimic nu este convenit până când nu este convenit totul”.

„Chiar dacă în acest moment cooperarea pe dimensiunea integrării europene cu Kievul este deficitară, având în vedere evoluţia politicii interne din Ucraina şi relaţiile de ostilitate dintre Bruxelles şi Kiev din cauza procesului asupra lui Timoşenko, ambele state pot să se concentreze pe rezolvarea pachetului de probleme existente pe bilaterală”, susţine politologul Leonid Litra.

Demarcarea frontierei, recunoaşterea proprietăţilor, funcţionarea complexului hidrotehnic de la Novodnestrovsk şi problemele ecologice sunt cele patru blocuri care reprezintă substanţa discuţiilor dintre Chişinău şi Kiev: „Chiar dacă s-ar părea că aceste probleme sunt separate, de fapt, aceste sunt foarte conectate, respectiv sunt abordate în pachet”, afirmă Leonid Litra.

Astfel, „totul sau nimic” este fomula care a marcat până acum rezolvarea problemelor moldo-ucrainene. Iată de ce este important pentru Chişinău să nu admită scoaterea din pachet a altor chestiuni, aşa cum a fost şi cazul Palanca: „Altfel, Moldova riscă să îndeplinească treptat doleanţele Ucrainei de dragul împăcării, însă fără a obţine rezolvarea tuturor problemelor. Bineînţeles, Palanca a fost o excepţie necesară pentru relansarea dialogului, dar aceasta nu trebuie să devină un precedent”, subliniază politologul Leonid Litra.

Buletinul de Politică Externă reprezintă o serie de analize, scrise de experţi locali şi străini, dedicate celor mai importante subiecte de politică externă, dezvoltărilor majore din Marea Neagră, cooperării cu organizaţiile internaţionale şi activităţilor de menţinere a păcii din regiune. Buletinul este distribuit în format electronic oficialilor europeni, fiind destinat în primul rând publicului extern. Asta pentru a o oferi informaţii obiective despre progresele Republicii Moldova în eforturile sale de apropiere de Uniunea Europeană. Publicaţia apare cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.

Descărcaţi aici cea de-a 41-a ediţie a Buletinului de politică externă:
http://viitorul.org/public/3764/ro/Policy%20Statewatch41_ro.pdf

Imagine de Pavel Brăila

Pentru abonare la buletin, expediaţi un mesaj la laura.bohantov@viitorul.org

Adauga comentariu
  1. Andrian Bîtcă
    Andrian Bîtcă

    Doar după ce ne reîntorc Bugeacul. :D
    Oricum Republica Moldova, după părerea mea ar trebui să aleagă cu cine vrea să meargă mână în mână spre Europa.
    Rămân la părerea cu România este singura cale, cu toate că acțiunile nu prea se văd nici de o parte și nici de cealaltă. E trist, dar sper să reușim să schimbăm ceva aici.

  2. ospoon.eu
    ospoon.eu

    Și noi să dăm Transnistria?? :)

    De ce crezi că ar trebui să mergem cu un singur partener? România e deja în UE, Ucraina nu e. Sunt destul de diferiți, dar ne sunt ambele state vecini.

  3. Andrian Bîtcă
    Andrian Bîtcă

    Ce ține de Transnistria, eu cred că ar fi un schimb echitabil, însă deja să ne dea și bucata aia din Bucovina :D . Eu nu văd o rezolvare a problemei transnistriene în următorii 4-5 ani. După cum se vede, chiar dacă s-a schimbat conducerea Transnistriei, a rămas mentalitatea sovietică.
    Ce ține de drumul spre Europa, cred că România are deja o experiență în acest sens, pe care a acumulat-o trecând pașii pentru integrare. Eu nu prea văd Ucraina ca membră a UE, va fi greu pentru ei să reziste presiunilor Kremlinului.

  4. ospoon.eu
    ospoon.eu

    Poate că nu ține atât de conducerea Transnistriei, cât de ce ne putem oferi noi unii altora, de o parte și de cealaltă de Prut?

  5. ospoon.eu
    ospoon.eu

    Nistru, pardon! :D

  6. Andrian Bîtcă
    Andrian Bîtcă

    Păi asta este problema, că noi nu le puteam oferi mai mult decât le oferă Rusia. Dar să vedem ce vor mai rezolva ăștia de la conducere, că cică s-au reînceput tratativele, după o pauză de vreo 5 ani mi se pare.

  7. ospoon.eu
    ospoon.eu

    Sau sa ne apucam sa ne gandim ce putem face si noi ;)

  8. Andrian Bîtcă
    Andrian Bîtcă

    Am și eu o fire revoluționară :D , dar în această problema din postura noastră de simpli cetățeni e mai greu :D

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.