ospoon.eu

Author

Charles Dickens

Cum? Prin dialog constructiv, analize și inițiative. Pentru cine? Pentru cei care, dincolo de geografie, viziuni politice, etnie sau credință, cred că a gândi, a spune și a face se includ în același cerc.

Tema Lunii CORUPȚII

Eu copiez, tu copiezi, el, ea copiază

Suntem niște mincinoși. Niște leneși. Niște hoți. Suntem săraci. Nu știm ce știm. Nu știm ce putem. Nu ne folosim potențialul. Nu muncim. Nu învățăm. Nu creștem. Mințim. Copiem, copiem, copiem. Fraudăm. Furăm. Ne prefacem.

Profesionistul.

Avem 7 ani. Aruncăm o privire în caietul vecinului la primul test de matematică.

Avem 11 ani. Ne dăm seama că vecinul nu e mai deștept și ne scriem fițuica de acasă. Examenul de clasa a 4-a.

Avem 15 ani. Ne punem iPhone-ul sub masă sau fițuica (шпаргалка) în sutien și scriem examenul de capacitate la limbă română, pentru că nu știm unde se pune virgula, ce cuvinte se scriu cu e și ce cuvinte se scriu cu i, nu știm diferența dintre un adverb și un adjectiv, cum se face o cerere și cu atât mai mult o analiză a ce citim (nu prea avem timp să citim, suntem ocupați pe Facebook). La ce o să ne folosească?

La 16 ani ne facem blog (importă să ai ce spune da dacă nu se primește să pui o virgulă s-au sensul unui cuvânt corect, sînt detalii).

La 18 ani strângem cu toată clasa bani pentru un telefon mobil pentru profesoara care va asista la BAC. Ca să ne dea voie să copiem, că nu am avut timp să învățăm. Și cui îi trebuie să învețe tot ce se face-n școală?

La 20 de ani strângem cu toată grupa bani pentru o vacanță în Antalya pentru profă, să ne treacă pe toți examenul.

La 21 de ani ne ducem singuri și îi plasăm 800 de lei în matriculă profesorului ca să ne pună nota 8. El ne pune 7. Noi ne revoltăm. El ne dă 100 de lei rest.

La 22 de ani vrem salarii de 600 de euro. Nu prea știm să facem nimic și nici măcar nu prea știm nimic, dar cu 3 000 de lei nu trăiești!

Imagini de Stefan Zsaitsits

Din cele 3 opțiuni pe care le au studenții (dar și elevii!) – 1. de a învăța 2. de a copia pentru o notă mai mare (demonstrând și profesorului că știu mai mult decât cunosc ei de fapt) 3. de a mitui pentru a obține o notă mai mare, statisticile realizate până acum*, dar și zvonurile și poveștile urbane sugerează că mai mult de jumătate dintre studenți preferă ultimele 2 opțiuni celei de a învăța.  Iar dacă (,) copiezi o dată la un test, asta nu te va ajuta să treci și de următorul test, decât dacă copiezi din nou (iar de data asta nu îți mai pare copiatul imoral). La a doua, la a treia copiere, ne pierdem sentimentul de vinovăție și respectiv și simțul responsabilității. Până pierdem noțiunea de bine și de rău.** Până a-i înșela pe ceilalți și respectiv, cu tot patetismul expresiei, și pe noi înșine, devine un mod de viață.


//Cu ce idei ieșim din templul înțelepciunii?/

Standardele societății moldovenești.

1. Nu trebuie să muncești ca să obții rezultate (a. poți să faci lucrurile pe jumătate (sau să nu le faci, dar să zici că le-ai făcut) b. poți fura c. te poți mărita) și asta în mod constant

2. Poți oricând să încalci regulile dacă nu te vede nimeni

3. În caz că te vede cineva, poate fi convins și el/ea să încalce regulile.

4. Nu există reguli

5. Reguli?

6. Nu contează ce știi, contează pe cine știi

7. Dar chiar dacă știi pe cineva și te angajezi, cu 3 000 de lei nu poți trăi în Moldova. Deci Moldova e țară de rahat.

Ajungând la concluzia 7, decizi să pleci din această țară de rahat într-una care te va aprecia la justa valoare. Ce descoperi acolo? Că trebuie să muncești ca să poți supraviețui. Ca să ai un trai decent, trebuie să muncești și mai mult. Ca să ai un nivel de trai bun, trebuie să muncești și să și fi muncit și mai mult. Și da, contează și pe cine știi (și acest lucru te enervează, că uite acasă rectorul era cumătru, iar șeful – nan), dar dacă șeful va vedea că chatul îți ocupă jumătate din timpul de serviciu, cu tot cu marile tale relații vei fi dat afară.  Că trebuie să dai și mai ales să ai ce da.

//Prin universitate, ne luăm licența de a manipula și de a încălca orice normă morală, regulă și lege. Ne luăm licența de a ne preface. /

XАЛТУРА

sau conștiința de sine. Ne prefacem că învățăm, ne prefacem că scriem un examen independent, profesorul se preface că nu vede că noi nu scriem un examen individual, apoi se preface că ne pune o notă care ne reflectă cunoștințele. Ne prefacem că învățăm la școală zi de zi, apoi la facultate zi de zi, apoi că lucrăm la birou zi de zi. Ne prefacem că învățăm, apoi ne prefacem că lucrăm. Ne prefacem că citim, ne prefacem că ne este interesantă discuția pe care o purtăm, ne prefacem că ne place ceea ce facem, ne prefacem că putem să ne permitem să mâncăm la restaurante scumpe, să conducem mașini din ultimul model, să vorbim la ultimul model de iPhone (pe care îl folosim doar pentru Facebook și fotografii cu noi cu breton, fără breton, cu ceaiul de la Tucano sau cu croissantul de la Delice) și să dansăm în cluburi glamour, ne prefacem că știm despre ce vorbim, chiar dacă nu am verificat niciodată informația și doar am auzit-o la o bere de la un tip pe care nu ținem minte cum îl cheamă sau n-am auzit-o niciodată, dar suntem gata să scriem o teză de licență la temă (sau o postare pe blog), ne prefacem că ne pasă de ce se întâmplă în societate și ne revoltăm și scriem statusuri pe facebook,

dar nu facem nimic, pentru că nu știm să facem nimic. Și pentru că e prea greu să învățăm să facem ceva. Sau prea târziu? Sau poate nu scriem doar statusuri pe facebook, poate că într-adevăr facem ceva, numai că nu știm ce facem. Nu prea am învățat, nu prea ne-am uitat la ce au făcut alții înaintea noastră și la cum au soluționat ei acelelași probleme. Să mai inventăm bicicleta? Mai bine mergem pe jos. Deși e și asta cam obositor. E mai ușor să ne prefacem că facem.

Minciuna balcanică vs ordinea nordică. Mituri și mituiri

Nu ne e corupția, șiretlicul și lingușirea, asociate cu imaginea stereotipică a comerciantului turc din evul mediu și în consecință cu spiritul balcanic, în sângele nostru (iar asta înseamnă că reformele, dar și schimbările noastre individuale de comportament ar putea, de fapt, să schimbe și situația de facto). Putem să ne descurcăm singuri și să muncim și asta o demonstrează adaptarea noastră imediată la rigorile sistemelor din alte părți, cum ar fi școlile britanice (în mod general, elevii și studenții noștri plecați la studii în Marea Britanie sau în SUA învață mult mai mult acolo și nu copiază deloc – încă nu am dat peste cineva care să fi copiat; o singură persoană mi-a spus că, în experiența ei de 4 ani în sistemul scoțian de studii, a observat o dată un coleg, foarte slab de altfel, copiind. Câți colegi a observat copiind acasă nici n-am mai întrebat).

…cum ar fi școlile britanice, unde la examen nu copiază nimeni, pentru că sunt 3 profesori și 3 observatori independenți care te urmăresc (și da, se zice că ei se joacă în timpul examenelor, oprindu-se alături de elevul care cred ei că va pica examenul sau lângă cel care va avea cea mai mare notă – fapt divers și înfricoșător dacă afli asta înainte de examen și supraveghetorul se oprește lângă tine). Unde un eseu plagiat (parțial!) de pe internet poate duce la 1. mustrare aspră 2. discuții tare neplăcute cu profesorul (care se aud de peste perete și la care tu, adică Adolf, nu prea poți să te menții în defensivă) 3. și cu șeful de departament 4. anunț și discurs despre pericolele plagiatului în cadrul adunării/careului întregii școli (dar fără nominalizări directe, gest frumos, deși prin bârfe se află până la urmă ce caz a servit drept pretext pentru discurs). Exact asta i s-a întâmplat fostului meu coleg Adolf Ling, care a copiat un alineat de pe internet despre viziunea paradisiacă dintr-o poezie a lui Pablo Neruda, pentru un eseu la literatura universală. Adolf Ling vine dintr-un sistem comparabil la nivelul corupției în școli și în universități – cel chinezesc. Poate comunismul a fost experiența care a generat, în mod întârziat, proporțiile copiatului la noi: înainte statul fura de la noi, acum furăm noi de la stat.*** Iar în China e un schimb de furturi (aproape servicii). Dar chiar dacă acesta e efectul comunismului sau al democrației disfuncționale sau pur și simplu (complicat!) a lipsei valorilor, important e că, de fapt, noi, adică eu, tu, el, ea, putem să nu copiem. Putem să învățăm. Și se întâmplă ca asta chiar să ne placă. Se întâmplă să ne placă să facem.

De ce ne prefacem? Pe scurt. Cum să devii bogat, popular și (cică) iubit?

I. Cercul vicios nu e o noutate. Salariile mici, lipsa unui sistem meritocratic și bazat pe cumătrism face ca ceea ce înveți într-adevăr să valoreze zero (poate e ok oriunde să ajungi prin relații într-un post pentru care ești pregătit, dar să fii păstrat ca dispecer de taxi, chiar dacă ai probleme de vorbire și respectiv 7  taximetriști pe zi ajung la alte adrese decât cele indicate de clienți, doar pentru că ești nepoata directorului, depășește orice norme. Și respectiv și compania de taxi are de pierdut. 7 clienți pe zi). Politicienii a căror semnătură le aduce 50 000 de euro nu sunt taxați de nimeni. În contrast, fostul președinte al Germaniei Christian Wulff a demisionat pentru că a mers în câteva vacanțe gratis și și-a luat un credit cu dobândă mai mică. În Republica Moldova criminalii ajung să candideze în alegeri locale, ajung în parlament și adoptă legi pentru a asigura bunăstarea societății. Mafioții la fel. La ce bun să înveți, la ce bun să lucrezi, dacă poți ucide și poți fura și poți minți și urca pe scara ierarhică și să devii astfel bogat, popular și iubit. Aici.

- dar un sistem corupt nu poate ține la nesfârșit. Pentru că într-un sistem corupt nu știi cine ești, cât valorezi, cât știi și cât ai. Or transparența e unul dintre principiile fundamentale care trebuie respectate pentru a menține o societate democratică și a o face prosperă. Altfel spus, a defini problema pe care o ai e primul pas spre a o rezolva. Copiind, noi mai creăm o problemă (fiindcă aveam puține) în loc să ne dăm seama unde mai avem de învățat (pentru că după ce ai copiat și ți-ai luat zecele crezi că l-ai meritat cu adevărat; iar dacă nu e zece, te revolți!) și cum putem deveni mai capabili.

II. Să înveți e greu și consumă timp. Și după cum e clar de mai sus, nu prea pare necesar efortul. Să copiezi și să dai mită e mai ușor.

III. Absolutul.

1. Sistemul de învățământ moldovenesc, foarte asemănător celui european continental, este unul foarte absolutist, bazat de momorizare mai mult decât pe creare de abilități și pe analiză și e foarte puțin personalizat.

2. Părinții vor copii eminenți. Profesorii vor elevi eminenți (notele mai mari ar trebui să reflecte o calitate mai bună a predării). Elevii vor să fie eminenți (iar eminent înseamnă să poți obține 95% la examen, la toate testele și la temele pentru acasă, spre deosebire de 78% – 85%, cât trebuie să acumulezi pentru nota maximă, 7, din sistemul de Bacalaureat Internațional, în dependență de rezultatele tuturor elevilor care dau testul în respectivul an). Așteptările sociale vizavi de etichete (note) sunt mult prea mari. Mai puțin îi interesează pe părinți, pe profesori și chiar pe elevi sau studenți ca aceștia să gândească și să acumuleze abilități și cunoștințe. E-ti-che-te.

3. Elevii învață ce nu le place – un argument în plus pentru mai multe obiecte opționale și mai puține obligatorii, atât în liceu (de exemplu din științe exacte, pe lângă matematică, elevul să aleagă doar încă una sau două, dacă vrea să se specializeze în asta; similar pentru științe umaniste, în afara literaturii – Bacalaureatul Internațional e chiar un sistem interesant de cercetat și care combină ideea de cultură generală cu educație specializată și personalizată), cât și la facultate.

IV. Opinia că ceea ce se învață în școli nu e nimic altceva decât învățarea sistemului. Abilitățile de a rezolva probleme sunt adaptabile la sistemul defect de justiție, iar creativitatea și gândirea critică și analitică necesare pentru a dezvolta și inova, respectând regulile de joc, sunt folosite pentru a putea încălca reguli de joc, pentru a avea un mod de viață mai bun și o poziție socială mai înaltă neplătind impozite, făcând atacuri raider sau luând bani mai mulți la negru decât pe hârtie, în cadrul companiei sau prin proiecte ONG-iste.//

/Schimbarea trebuie să înceapă de undeva.

Problema nu e atât să încalci niște reguli de joc cu care nu ești de acord (poți fi pedepsit pentru asta de ceilalți jucători sau poți părăsi benevol jocul); problema e că mituind și copiind, ne mințim pe noi și intrăm într-un joc în care doar ni se pare că putem câștiga (și muncitorii chinezi au adus grâu de pe alte lanuri pe lanul pe care urma să îl vadă Mao Zedong numai pentru a perpetua minciuna că știința marxist-leninist-maoistă este mult mai avansată decât știința agriculturii din vest). La fel, deși URSS înregistra statistic succese remarcabile și îndeplinirea și uneori chiar depășirea planului economic conform Gosplanului, Ion Ababii nu-și mai schimbase de 4 ani pantofii cu care a mers în fiecare zi. Mințindu-ne că știm engleza sau germana sau rusa nu ne va ajuta să traducem într-adevăr o convorbire între un expert german și partenerul moldovean al proiectului care ne-a angajat. Problema e acest prefix al lui facem care ne face să ne oprim la jumătate sau la sfert, dar să punem bifa. „Am îndeplinit planul” nu e nici expresie și nici practică dispărută.

;

/Schimbarea trebuie să înceapă de undeva.

Schimbarea trebuie să înceapă de la gândul că vrem ca țeava să nu înghețe în mijlocul lui ianuarie din cauza că instalatorul nu a respectat adâncimea standardă, vrem ca profesorii să ne inspire, vrem ca drumurile să rămână drepte mai mult de o lună, vrem să citim scriitori care să exprime altfel lucrurile pe care le vedem alături, vrem să mâncăm fructe fără 3 kg de pesticide în ele, vrem să vedem un oraș frumos, în care arhitecții trasează un stil plăcut și logic și comod, care este impus de către autoritățile publice, vrem ca jurnaliștii să nu ne spună că acuș ne integrăm în UE când ei nu cred în asta cel mai tare, analiștii politici să analizeze politici publice, politicienii să realizeze reforme gândite de profesioniști și nu să se învârtă în jurul limbii sau florilor lui Vlad Filat duse mamei, vrem să vedem spectacole bune, vrem ca preoții să fie instanțe morale, chiar dacă suntem sau nu credincioși, vrem să nu ni se provoace hemoragie letală din cauza că ne-a fost atinsă întâmplător aorta abdominală de către medic în timpul intervenției chirurgicale. Vrem să trăim normal. Vrem să trăim frumos. Cel puțin pentru a realiza care e problema, nu vrem să ne prefacem că trăim normal și frumos.

/Deschide manualul. Încearcă să citești.

____________________________________________________

* http://www.culiuc.com/papers/vvalentino_corruption.pdf, pag. 8

** http://www.apa.org/monitor/2011/06/cheat.aspx

*** citat din istoricul Romulus Rusan

Adauga comentariu
  1. Ciobanu Ion
    Ciobanu Ion

    Почему у нас общество говно – потому что все воруют
    Почему все воруют – потому что все врут
    Почему все врут – потому что в школе списывали

  2. Alex Cosmescu
    Alex Cosmescu

    am citit azi textul la un seminar.
    le-a placut :)
    si au zis ca-i adevarat.
    n-am putut scoate m mult din ei, si am directionat discutia in alta parte. da erau inca sub impactul textului tau, si se gandeau mult :)

  3. Evelina Aus Nürrnberg
    Evelina Aus Nürrnberg

    superb articol !
    in triunghiul “parinti-profesori-elevi” parintii sunt baza. de la ei incepe totul. de educatia parintilor depinde cum se va purta copilul la scoala, va respecta sau nu profesorii, va sti sau nu de bun simt si de pacatul minciunii si inselaciunii. daca copiii au parte de o eductaie buna, de dragoste si sprijin din partea parintilor, atunci si situatia e alta. nu in zadar spunea Marin Preda “daca dragoste nu e, nimic nu e”.

  4. Artur Balan
    Artur Balan

    De ce oamenii uneori scriu despre chestii care nu le inteleg? Faptul ca un profesor la sat primeste 3000 de lei, iar factura pe gaz e 2000, e vina elevilor care copiaza?

  5. Paula Erizanu
    Paula Erizanu

    Ion, aproape haiku!
    Alex, merci pentru împărtășire; mă bucur că se gândeau mult :) tăcerea e tare interesantă

    Evelina, de acord că la nivel uman e un triunghi al bermudelor. Sau un poligon :) Nu știu dacă părinții sunt primii vinovați, e o dezbatere ou-găină, pentru că de mici copiii nu cresc doar în familiile lor, ci și în curte și în societate. Cred că e diferită influența fiecărui element în cadrul dezvoltării fiecărui copil. Mie mi se pare că noi ne schimbăm valorile și noțiunile de bine și de rău de-a lungul vieții și atunci chiar dacă în copilărie părinții ne spun că trebuie să învățăm și să muncim pentru a ne dezvolta potențialul, pentru a fi mai angajabili etc., s-ar putea ca la școală, în situații extreme (de ex. test), să procedăm altfel decât cum am fost învățați și cum am proceda în mod obișnuit (la o temă de acasă) – asta e și ideea în articolul din **; sau să ne lăsăm corupți de către grup (în care unor copii nu li s-au inspirat valori morale bine fundamentate de acasă – și aici ar fi adevărată ideea ta că totul începe de la părinți); dar în același timp, poate că ceilalți colegi încep să copieze tot din cauza stresului/situației extreme, cum am zis mai sus. Cred că nu sunt baza părinții, profesorii, elevii sau studenții; mai degrabă totul începe de la fiecare dintre noi. Ce zici?

    Artur, tema acestui articol e tendința noastră de a copia, mitui și de a ne preface; cauza economică e și ea menționată ca factor care contribuie la perpetuarea corupției. Desigur că e confortabil să vedem elevii și studenții ca ființe inocente corupte de către sistem, dar poziția susținută în acest text e că și aceștia sunt(em) de fapt agenți care perpetuează corupția.

  6. Nelu Spataru
    Nelu Spataru

    Jos palaria! O placere deosebita!

  7. Olimpiada Săcăreanu
    Olimpiada Săcăreanu

    Articolul e bunisor, dar mi se pare ca ar fi trebuit sa scrii despre cum nu copiezi, nu copiaza si peste un timp…nu copiem. Noi prea prea mult discutam despre ceea ce nu se face…Incepem de la ceea ce-am facut… O parere…Bafta.
    P.S. conteaza si nu “importa”

  8. Nicolai Guzun
    Nicolai Guzun

    de aceeasi parere cu Olimpiada, peste tot e asa, dar si mai derutant este momentul cand incerci sa schimbi ceva toti se opun :)

  9. Evelina Aus Nürrnberg
    Evelina Aus Nürrnberg

    Paula Erizanu “Cred că nu sunt baza părinții, profesorii, elevii sau studenții; mai degrabă totul începe de la fiecare dintre noi.”
    Dupa mine, tot parintii sunt cei ce ar trebui sa ne invate sa avem incredere in noi si sa nu fim lasi, apelind la copiat in momentele de nesiguranta. Cit despre stres… si cei mai buni elevi/studenti tot au stres. Citi dintre acestia se pun pe copiat la examene?
    E o tema vasta, clar… si un simplu comentariu nu ajunge sa gasim adevarta cauza a fenomenului “eu copiez, tu copiezi, el/ea copiaza”.

  10. Paula Erizanu
    Paula Erizanu

    Olimpiada, Nicolai, cred că începi să nu copiezi atunci când fie ești afundat într-un alt sistem, fie realizezi că acest copiat îți este dăunător și e un rău moral. Tocmai pe această realizare am încercat să mizez.

    Bineînțeles că e mai greu să mergi împotriva curentului, dar asta e deja următorul pas.

    Evelina, îmi povestea alaltăieri o prietenă minunată despre cât de tare se temeau colegii ei de clasă atunci când erau prinși că au copiat și că urmau să le vină părinții la școală. Deci copiii copiau chiar dacă părinții rămâneau instanțe morale cel puțin la acest capitol și chiar dacă în mod clar aceștia nu încurajaseră copiatul. Deși poate că neîncurajarea și condamnarea directă sunt 2 lucruri diferite. Food for thought!

  11. Valeria Ilies
    Valeria Ilies

    Propun să introducem textul ca studiu de caz în manualul de deprinderi de viață, cred ca ar ieși ceva interesant.

  12. Ciobanu Ion
    Ciobanu Ion

    Дарья Тинькова, О системе образования http://www.youtube.com/watch?v=uMB854KJCnA

    Врожденный порок капитализма – неравное распределение благ; врожденное достоинство социализма – равное распределение нищеты. [Уинстон Черчилль]

    Моё мнение что в школах социалистического уклона, в которых воспитывают будуших трудяг, всегда будет преобладать списывание и система поощрения через оценки. Ведь некогда заниматся каждым отдельно, есть время только понижать общий уровень безграмотности.
    В школах же капиталистического уклона всегда наоборот будут поощрять развитие образования личности через понимание и применение занний на практике.
    Даже в той же Англий есть школы где готовят клерков(которые будут служить), а есть школы где готовят хозяев (как Оксфорд, Дарья его очень красочно описывала в видео чуть выше).

    Да, звучит маргинально, но других слов нет у меня.

    Sunt de parerea ca nu poti sa interzici copiatul. La urma urmei copie cine vrea nu ? Ar fi mai logic sa incurajarea rationalizarii materialului. Dar la urma urmei depinde de telurile puse, de parinti, profesor si de elev. Cel pe care mama si tata l`au trimis la scoala ca sa nu steie degeaba acasa, va sta degeaba si la scoala.

    Ребенка надо воспитывать пока спит поперек а не вдоль кровати.

    Eu am fost trimis la scoala deoarece ceream prea multa atentie, uite am facut asta, de ce asta e asa verde, uite am citit asta, de ce alaita e altfel, uite, uite, de ce, de ce, uite, uite …
    Inafara de cunostintele din enciclopediile de biologie si fizica, te inconjoara si fenomene ce tin de natura umana, de societate la general, de grupuri mai mici, de indivizi. Din acest punct de vedere scoala este locul unde te inveti sa citesti oamenii, sa te arati la oameni ca ei sa te citeasca la rindul lor. Multi maturi nu`si dau seama aceste lucruri nemaivorbind de un copil.
    Si la drept vorbind e foarte greu la scoala. Intilnesti indiferenta, invidia si prostia si trebuie sa muncesti greu sa nu`ti pierzi “внутрений стержень”. Atunci cind esti mic, multe nu le intelegi, insa actionezi instictiv pe baza celor 7 ani de acasa.

    Cind sau intilnit initiativa individuala a profesorului, initiativa individuala a mea, si putin noroc atunci sau intimplat minuni am ajuns si la Olimpiada Republicana. Si pot afirma cu toata raspunderea rezultatele la Republicana depind nu de numarul de ore pe care un elev le petrece cu tutorele, sau gradul academic al tutorelui, si nu de suma platita de parinti pentru particulare. Ci depinde de gradul de placere pe care o primeste elevul si tuturele din procesul de invatamint. A invata, a rationaliza, a expune punctul tau de vedere, a asculta punctul de vedere al altcuiva – it`s fun.

    Понимание, и понятие это единство слова и образа. Когда человек воспринимает информацию, у человека помимо слов должны формироваться образы. Если образы не возникают то не будет понятия, и тогда “через одно ухо вошло через другое вылетело”. Очень важно СООБРАЖАТЬ. А соображать значит совмещать те образы которые стоят за словами того по вам расказывает и те образы которые есть у вас на бессознательном уровне психике. Тот кто не соображает никогда не поймет о чем расказывается. Пример, в диалоге я использую слово “Лук” мы можем сколько угодно припираться но потом выяснится что я имел ввиду лук для стрельбы, собеседник говорил о луке репчатом, а тот кто слушал со стороны думал что лук зеленый.

    1. Paula Erizanu
      Paula Erizanu

      Valeria, mai rămâne ca obiectul să revină în școli :)

      Ion, de acord că în școală, ca oriunde în altă parte, succesul se atinge prin pasiune. Însă eu cred că e bine să existe reguli clare și chiar nu pot fi de acord că nu poate fi interzis copiatul. Bănuiesc că nu ai fi fost foarte fericit dacă știai că la Olimpiada Republicană concurenții tăi au copiat, de exemplu. Sau să știi că tu, în caz că nu îți aminteai o formulă sau dacă vecinul tău găsea rezolvarea problemei (vorbesc de științe exacte acum), ai fi putut copia oricând.
      Cred mai degrabă că pasiunea, individualitatea și regulile clare odată combinate produc rezultate interesante. Pentru că astfel înveți disciplina și perseverența pentru un scop sau o idee în care crezi. Pentru a include și pasiunea în schemă, cred că mărirea numărului de obiecte opționale și micșorarea celui de obiecte obligatorii, în liceu și la universitate în special, ar fi o soluție. Oportunități + fairplay!

  13. Ciobanu Ion
    Ciobanu Ion

    E chiar greu sa intelegi ce anume vrea sa`ti relateze cel cu care discuti. :) Cind 90% din informatie intr-un dialog sunt transmise non-verbal e chiar o arta sa poti alege cuvintele potrivite.

    “Cred mai degrabă că pasiunea, individualitatea și regulile clare odată combinate produc rezultate interesante. Pentru că astfel înveți disciplina și perseverența pentru un scop sau o idee în care crezi.”

    Rezultate uimitoare chiar as spune. Imi place fiecare cuvint care`l citesc aici.

    “Bănuiesc că nu ai fi fost foarte fericit dacă știai că la Olimpiada Republicană concurenții tăi au copiat, de exemplu. Sau să știi că tu, în caz că nu îți aminteai o formulă sau dacă vecinul tău găsea rezolvarea problemei (vorbesc de științe exacte acum), ai fi putut copia oricând.”

    Pentru mine tot timpul Olimpiada a fost despre ceea ce cred eu despre mine: how far can my mind go and how far can I grasp in knowledge, defiecare data cind intram la examen ma intrebam ceva gen “ehhh, am crezut ca va fi mult mai greu”. Ma bucuram cind primeam diploma, intristam cind nu, insa cu bucurie/tristete trecatoare. Pretuiesc cu adevarat ca am facut cunostinte cu oameni cu care am ce imparti/discuta, ca am pentru cine sa ma bucur cind obtin premii. Am intilnit si oameni pentru care Olimpiada era “diploma!locul 1!”, insa nu prea se evidentiau ei printre premianti. Posibil ei erau sa fie foarte nefericiti daca aflau daca cineva lea copiat rezultatele, sau fericiti ca au posibilitate sa copie.
    Ce era pentru mine fericire … era atunci cind seara intram la bunei, bunica imi intindea masa, facut de casa tot, foarte gustos, eu ii povesteam despre cum a decurs astazi inminarea, ce am discutat cu ce prieteni, si citeam in ochii ei ca eu “ma aflu pe calea cea dreapta”.

    Uite vezi la urma urmei cit e de usor sa intelegi gresit cind asociem un cuvint cu sensuri atit de diferite.

    Mersi pentru compliment; nu am crezut ca scriu atit de fain si interesant. Eu ieri am scris vrio doua foi incepind cu fenomenul/impactul profesorilor care isi bat capul de “zarplata”, elevii invidiosi/lenosi, parintii ignoranti, diferenta dintre Научение si Образование blah blah blah. Cind mi`am dat seama ce volum scris, am extras ce am socotit ca nu`si pierde sensul ca fragment. Insa imi dau seama ca ideea ce am vrut so relatez sa pierdut. In citeva cuvinte ar suna cred ca “Motivele de ce oarecare elev copiie/persoana da mita sunt diferite de la persoana la persoana, efectele fiecarui copiat/mita sunt evidente insa in acelas timp ignorate. Nu exista o solutie care o putem aplica oricarui, ci numai solutii individuale care in alte circumstante nu pot fi aplicate.”

  14. Paula Erizanu
    Paula Erizanu

    “Motivele de ce un oarecare elev copiază/o persoana da mita sunt diferite de la persoana la persoana, efectele fiecarui copiat/mita sunt evidente, insa in acelasi timp ignorate. Nu exista o solutie pe care o putem aplica la general, ci numai solutii individuale care in alte circumstante nu pot fi aplicate.”

    Ion, de acord :) Însă conștientizarea problemei e mai mereu una dintre ele. Cred mai degrabă că e o combinație între un șablon de soluții și o individualitate a cazurilor. Suntem și diferiți, dar și foarte asemănători totuși :)

    Scuze dacă am înțeles greșit ce ai spus în primul comentariu.

  15. Arsenie Muntean
    Arsenie Muntean

    Paula, articolul tau e bun, dar nu intzeleg cum exact aceasta – adica scrierea articolelor – ar contribui la imbunatatzirea starii afacerilor in Moldova?

    1. Paula Erizanu
      Paula Erizanu

      Arsenie, nu știu ce efecte va avea articolul asupra afacerilor din Moldova, dar sigur acest articol poate avea un efect asupra oamenilor care citesc acest articol în măsura în care alte articole bune și grassroots pot avea efecte asupra oamenilor care le citesc :) reacțiile sunt individuale. pe tine te-a afectat/schimbat vreodată vreun articol citit, de exemplu?

  16. Arsenie Muntean
    Arsenie Muntean

    Paula, sa raspund la punctul tau despre ‘grassroots’: nu cred ca e necesar sa-mi explici mie ce inseamna grassroots si cum functioneaza. O stiu mai bine decit tine. Si exact din acest motiv as dori sa te intreb despre activitatea ta de ‘grassroots’: cum crezi, oamenii sunt afectatzi de articolele Ospoon, sau sunt aici numai din motiv ca iti sunt ‘prieteni’ si doresc sa citeasca cite ceva inainte de culcare sau poate dupa ce au iesit din toaleta?

    1. Paula Erizanu
      Paula Erizanu

      Cred că ar trebui să mai așteptăm jumătate de an (de exemplu) să vedem care sunt într-adevăr rezultatele. Dar aș fi fericită să am chiar atâția prieteni faini și care gândesc [,] câți citesc/scriu acest sau alte articole pe ospoon, inclusiv tu :)

    1. Alina Lipcan
      Alina Lipcan

      Comentariul a fost sters pentru ca:

      1. Folosea cuvinte necenzurate (mai precis, un cuvant necenzurat – de doua ori)
      2. Constituia atac la persoana.

      Cred ca unicele argumente cu structura logica pe care incerca sa le transmita comentariul au fost:
      1. proiectul este “de doi bani” pentru ca scriitorii sunt tineri, nespecializati in domeniile pe care scriu
      2. schimbarea grassroots nu se poate intampla prin articolele de pe ospoon, pentru ca ospoon este o comunitate mica

  17. Andrian Bîtcă
    Andrian Bîtcă

    Nu a spus nimeni că Paula te consideră prieten. O întrebare: ce reprezinți tu pentru ceilalți? Crede-mă că tot cam nimic însemnezi, cel puțin pentru cei care nu te cunosc. Păcat că la Cambridge nu se predă limba română, fiindcă nu prea o ai la îndemână. Și de unde știi tu ce burse a câștigat Paula? Pur și simplu te bagi în seamă, cred că nu îți ajunge atenție în viața reală. Ești capabil, ești dezvoltat? Nu se prea vede după felul cum scrii. Faptul că scoți pe gură tot ceea ce gândești nu înseamnă și că gândești cum trebuie. Nu așa se demonstrează tăria de caracter.
    Mă inteligentule, voi faceți țara asta așa cum este ea. Cică inteligenții fug de aici? Prostii. Cei cu adevărat inteligenți încearcă să schimbe câte ceva pe aici, nu pun coada între picioare și fug.
    Oamenii din conducere nu au ce căuta aici. Schimbarea o reprezintă cei tineri, cei inovativi. Pur și simplu lumea nu realizează asta și își dau voturile pentru niște oameni incompetenți.
    Pune mâna pe carte, “deșteptule”. Mai ai de muncit până a ajunge la nivelul oamenilor care mai postează pe aici.

  18. Vianor Ceban
    Vianor Ceban

    Vezi Arsenie, universităţile oferă cunoştinţe, dar înţelepciune nu prea. Nu am nimic cu tine persoana, la fel cum nimic nu am nici cu fata asta, însă vreau totuşi să-ţi spun, “commentul tău este dezgustător”. Meriţi tot respectul ca om, ai o valoare, ai libertatea să te exprimi, ai ce ai cu articolul…, dar nu înţeleg ce ai pe tine?! Deşi eşti om, te comporţi inuman. Deşi ai raţiune, scrii lucruri iraţionale. Oare-n asta îţi vezi tu sensul vieţii? Să scuipi, să jigneşti, să batjocoreşti?! Nu cred.
    În fine, scuză dacă te-am luat în seamă, cu nici o răutate.
    (Poate să explice cineva cum se şterg comentariile?)

  19. Vianor Ceban
    Vianor Ceban

    Sau poate tu ai vrut să te evidenţiezi prin piar negru?! E dezgustător oricum… dar ai reuşit :))

  20. Andrei Dorofei
    Andrei Dorofei

    se putea şi de cenzurat comentariul lui arsenie, da’ nu de şters şi reprodus. pe mine amu tăt ziua o să mă mănânce după cap ce exact o scris el )

    1. Alina Lipcan
      Alina Lipcan

      Arsenie este invitat sa judece daca i l-am reprodus corect, si sa se mai expuna odata daca o poate face fara atac la persoana si cuvinte necenzurate. Cred ca asa e foarte fair.

  21. Andrian Bîtcă
    Andrian Bîtcă

    A fost reprodus corect mesajul de către Alina.

  22. Arsenie Muntean
    Arsenie Muntean

    Draga domnule Bitca, eu sunt foarte capabil sa apreciez daca mesajul meu a fost reprodus corect sau nu, si nu am nevoie de ajutorl Dumneavoastra in acest respect. Eu cred ca trebuie totushi sa tacetzi atunci cind merge vorba despre un mesaj care nu a fost scris de dumneavoastra si in privinta caruia nu aveti dreptul sa judecatzi daca a fost reprodus corect de a o a treia persoana sau nu.

    Ce doresc sa fac? PR negru? PR alb? PR multicolor?

    Doresc doar sa atrag atentzi la un singur lucru: acest proiect nu este, dupa parerea mea, viabil nici din punctul de vedere ai capacitatzii intelectuale ai membrilor, nici din punctul de vedere a tzelurilor sale, si nici macar din punctul de vedere a unei platforme de comunicare online. Nu este viabil deloc. Este pur si simplu o caricatura a unui THINK TANK cu adevarat serios, creat de catre o absolventa a Oxfordului din simplul motiv ca nu avea ce sa faca cu timpul sau liber. Si atunci cind Paula sau Alina sau oriucare altcineva pretinde ca proiectul acesta este o oarecare platforma pentru schimbari in tara atunci eu ma scol pe scaun (sau pe masa) si incep sa strig adevarul.

    Adevarul in cazul dat sun cam asa: sa-u strins niste tineri care cred ca pot sa faca schimbari in tara. Acesti tineri sunt oameni care nu intzeleg nimic in adevarata politica, sau in adevarata economie. Nu au experienta de lucru in aceste domenii, au doar niste idei scoase din fundul curului (nu capului) care le tot gidila anusul, si care cer sa fie scoase din acest anus. Daca oamenii sunt de acord sa sada si vada acest proces, si daca il cred interesant sau util pentru tara, so be it. Eu sunt pur si simplu un om care a vazut realitatea si a inteles ca in Moldova nu se poate si nu se va schimba nimic, oricat de tare n-ar dori aceasta, eu, sau Paula, sau Alina, sau oricine altcineva. Punct.

    1. Alina Lipcan
      Alina Lipcan

      Arsenie, ospoon nu se vrea think tank. Nu deocamdată. Si dacă te-ai uita mai atent la profilul multor din scriitori, ai observa ca sunt si researcheri seriosi, si funcţionari publici printre ei. Si nu trebuie sa fii absolvent oxbridge sau prim-ministru ca sa demonstrezi ca poţi gândi. Dacă ti se par neargumentate unele din articole, te invit sa comentezi si sa critici substanta lor.

      Cât despre schimbare in Moldova, îţi inteleg pesimismul. Ce efect o sa aibă platforma nu putem sti decât atunci când vom sti. Pana atunci ne straduim sa atragem lumea sa scrie si sa gândească. Insa una pot sa ţi-o zic la sigur: e nevoie de un grad de umilitate ca sa incepi sa intelegi problemele acesteia.

      Eu iti multumesc pentru critica, sunt sigura ca o sa serveasca drept incurajare. Succese la masterat, chiar sper ca o sa invete sa te gandesti de 2 ori inainte sa dezconsideri intelectual pe oricine.

  23. Andrian Bîtcă
    Andrian Bîtcă

    Omule, rămâi tu frumos acolo unde ești peste hotare, că nu are nimeni nevoie de ajutorul tău de mare politician sau de mare economist. Dacă crezi că schimbarea o vor face oameni străini, greșești amarnic. Până nu pui mâna tu nu se face nimic. Sau poate tu te rogi la vreun mare idol să schimbe situația?
    Dar defapt de ce discut eu cu un mare om care a studiat la Cambridge, când eu măcar nici nu am ieșit din țară. Cred că îți sunt mult inferior, mărețule. NU te vrea nimeni pe această platformă online. Nu încărca serverul cu mesajele tale inutile. (comentariul a fost moderat)

  24. Arsenie Muntean
    Arsenie Muntean

    Alina, nu te inteleg. Ce anume se vrea ospoon? Ai spus la inceput cind ma-i invitat aici ca ai creat o platforma LIBERA de gindit, zis si blah blah blah… Insa ceea ce vad eu difera foarte mult de ceea ce sa-r fi intimplat in cazul in care aceasta asa numita ‘platforma’ ar fi fost un cu adevarat libera.

    For a start, tu mia-i sters mesajul. Din ce motiv? Ca am folosit ‘f*ck you’ de doua ori? Mama draga! Ce mai platforma libera! Ce, suntem aici la gradinita, si tu trebuie sa ne spui cum ne cuvine sa ne purtam, ce cuvinte sa rostim si ne mai dai reguli in privinta comportamentului corect. Eu nu am nevoie de cenzura ta, si de regulile tale. Daca spui ca aici este un loc unde oamenii pot sa se exprime liber, fara cenzura, atunci te rog sa iti tii cuvintul si sa nu imbli cu pana ta de ‘cenzurator’ si sa nu strici aici conversatia. Daca, insa, intelegi ca pentru ca sa inviti oamenii aici le spui un lucru, si pe urma faci altul, atunci explica te rog cum de minti asa de bine si spune daca nu iti ardeau obrazii cu rusine atunci cind imi stergeai mesajul?

    What is this place? A f*cking kid’s carnival?

    1. Alina Lipcan
      Alina Lipcan

      Arsenie: punctul 1 din termeni si conditii – nu se permite injosirea membrilor comunitatii. Iar comentariul tau foarte clar anume asta facea. Daca vrei, critica prin argumente – nu prin ofense personale.

      Ospoon vrea sa ofere sansa tinerilor din Moldova sa scrie articole si lanseze discutii constructive, de un nivel mai inalt decat cel actualmente prezent in spatiul media moldovenesc. Temele abordate sunt cele care afecteaza tinerii in mod direct, in special educatia.

      Luna aceasa vrem sa incepem efectuarea unui studiu privind incidenta coruptiei in universitatile din Moldova. Este o platforma libera in sensul ca oricine se poate implica si comenta. Si nu, nu este o platforma libera pentru insulte si atacuri la persoana. Esti liber sa ii scrii Paulei sau oricui altcineva pe care il/o consideri inferior tie un mail cu tot ce crezi despre ei, daca consideri ca asta demonstreaza tarie de caracter. Aici insa discutam pe argumente si nu aruncam unii in altii cu noroi.

      Si nu, nu imi e rusine deloc ca ti-am sters comentariul.

  25. Vianor Ceban
    Vianor Ceban

    Am o uşoară impresie că faza cu Arsenie este improvizată de ospoon.eu… dar nu cred că s-a reuşit… cu aşa gândire la Cambridge nu admit. Aşa că, posibil intenţia a fost ca userii să fie provocaţi la dinamism, totodată să ia apărarea acestei platforme şi, printre altele, trebuiau să audă şi despre Oxford.
    Bine, aţi încercat să manipulaţi cu userii, însă se primeşte că-i jigniţi, pentru că nu apreciaţi corect abilităţile lor.
    Presupun că scopul acestui proiect este unul nobil, însă ştiu că promotorii lui, în măsura în care nu înţeleg, lucrează la cei ce înţeleg mai mult ca ei, aceştea fiind şi susţinătorii proiectul dat.
    Personal cred într-o schimbare spre mai bine a situaţiei din ţară, însă nu oricum şi nu cu orice preţ. Eu nu pot să arunc pe altar valorile care cândva m-au format. Dumnezeu mi-a pus în inimă o scânteie de credinţă. Este adevărat, e mică şi abia mai pâlpâie, dar nu pot să renunţ la ea, de dragul ideilor seculariste. Eu văd Sfânta Scriptură ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu, cartea în care Dumnezeu îşi descoperă voia Sa cu privire la omenire şi prin care se revelează omului de pe planeta Pământ. Pentru mine aceasta înseamnă Amin şi sunt convins că fără aceste principii succesul nu se poate obţine, dar chiar şi de, atunci va fi unul părut, aşa ca un castel de nisip pe litoral, care rămâne falnic doar cât Oceanul este liniştit.
    Ştiu ce o să-mi spuneţi… “aici nu vorbim despre Biblie, nu vorbim despre religii, pentru asta există un alt topic”, însă eu nu sunt de acord cu dstră. Dacă măcar admiteţi sau sunteţi adeptul teoriei creaţioniste, atunci este necesar să ştiţi că aceasta implică cunoaşterea Creatorului, scopului pentru care am fost creaţi, iar dacă există Revelaţie, atunci trăirea vieţii în conformitate cu ea. Astfel că, toate domeniile vieţii trebuie privite prin prisma Revelaţiei, care este voia lui Dumnezeu. V-am prezentat o formulă logică, deşi ştiu că astăzi puţini se mai ocupă de ea.
    Acuma abordaţi subiectul “plagiat”, “copiere” … la universitate nu copie doar cei ce se tem să nu fie prinşi şi cei care sunt creştini autentici, studiază Scriptura şi cu adevărat stăruie a trăi o viaţă morală. Personal, am renunţat la a mai copia tocmai în anul IV, după o experienţă, persoanlă şi mult căutată, cu divinitatea.
    În comentariile precedente, am abordat temele din punct de vedere al relativismului (de aceea, rog moderatorii să le şteargă). Relativismul este o boală a secularimsului de care mulţi suferă astăzi şi care este promovată şi prin intermediul acestei platforme. Dstră loviţi crunt în multe din ideile şi valorile care cândva ne-au format, criticaţi, distrugeţi fără să zidiţi ceva în loc.
    Eu am făcut o critică şi v-am pus anumite întrebări la subiectul legat de biserică, însă nu am primit nici un răspuns. Scuzaţi, aici cineva răspunde pentru ceea ce scrie şi promovează sau toţi doar “scriu”?! Ar fi corect ca autorul fiecărui articol să răspundă pentru ceea ce scrie, nu-i aşa?! Iar atunci când nu poate să răspundă, e bine să mai fie odată tot atât de curajos ca ca şi atunci când a scris articolul, şi să răspundă că nu poate răspunde pentru ceea ce scrie.
    Altceva, comentariul lui “Arsenie” a fost reprodus pe motiv că conţinea atac la persoană. Sunt de acord, însă comentariul Alinei Lipcan, unde îl numeşte pe Arsenie snob şi arogant, oare nu tot trebuie eliminat?!
    Vedeţi, pe de o parte promovaţi dreptatea, dar pe de alta, singuri nu sunteţi drepţi. Asta, de fapt şi spune despre adevăratele obiective a acetui forum. În plitică o să ajungeţi, deşi noi toţi alcătuim obiectul ei. Posibil şi la conducere veţi ajunge. Asta nu e cel mai greu lucru. Dar mai departe ce va fi?! O să faceţi din MD o ţară prosperă cu o cultură în care valorile şi principiile creştine vor muri?! Să admitem, ele şi aşa îs aproape moarte, dar mai departe ce va urma?!
    De fiecare dată când scriu un comentariu în care încerc să evidenţiez valoarea creştinismului, a Scripturii sunt conştient că ele, de cei mai mulţi, vor fi subestimate şi nicidecum nu-mi vor crea vre-o aură. Totuşi le scriu, pentru că nici un prooroc, nici Isus, nici apostolii şi nici urmaşii lor n-au căutat slava omenească.
    Acuma o întrebare pt Paula Erizanu
    Imaginează-ţi că eşti singură cu maşina, undeva pe-o stradă întunecată de la periferia oraşului. Deja e trecut de miezul nopţii, bateria telefonului e consumată, pe stradă ţipenie de om. Cobori din maşină, deschizi capota, te uiţi nedumerită şi dintr-odată, auzi paşi. Allegro ridici capul şi vezi că spre tine se apropie o grupă de vre-o 5 – 7 băieţi. Cum crezi, ar fi important sau nu să ştii că aceşti băieţi se întorc de la un studiu biblic?
    Oare cum se face că astăzi această carte ori se ignoră, ori se critică, ori se condamnă… pe motiv că în ea găsim scris despre un Dumnezeu dur şi nemilos, care a vărsat sânge şi condamnă la moarte, totuşi de cei ce o studiază, nu ne este frică?!
    Încă o întrebare
    Am avut ocazia să cunosc mai mulţi oameni, care cândva au fost criminali şi stricaţi, dar a fost un timp în viaţa lor când au uzit Cuvântul lui Dumnezeu, l-au crezut, s-au pocăit şi viaţa lor s-a schimbat. Hoţii nu au mai continuat să fure, ci au început să lucreze; cei care ucideau oameni, nu au mai continuat, ci au început să iubească oamenii; narcomanii s-au lăsat de seringă, şi-ai creat familii, trăiesc fericiţi şi toţi mărturisesc că cu ajutorul acestei cărţi. Oamenii disperaţi, au căpătat speranţă, cei în depresiune, au fost ridicaţi, cei corupţi, au devenit cinstiţi… şi totul cu ajutorul Bibliei. Cum crezi, această platformă, care promovează relativismul şi o ideologie străină de creştinism, poate avea aceleaşi rezultate?!
    Aţi făcut/ vă faceţi studiile în vest şi aţi rămas plăcut impresionaţi de nivelul vieţii de acolo. Dar vreau să vă întreb, ştiţi ce-a stat la baza succesului lor? Evident, ei tot au uitat, însă noua lor ideologie de azi, va fi temelia de mâine. Astăzi însă, ei savurează, se bucură şi risipesc ceea ce au zidit descendenţii lor cu Biblia în mână.
    Nu credeţi că ar fi mai util să promovăm şi noi această carte, dacă vrem succesul lor?!
    Vă sugerez să scriţi un articol despre importanţa şi actualitatea principiilor şi valorilor biblice într-o lume contemporană.

    1. Alina Lipcan
      Alina Lipcan

      Merci, accept. am scos orice urma de atac la persoana din comentariile mele precedente

  26. Andrei Dorofei
    Andrei Dorofei

    Vianor, răspuns la întrebările puse Paulei le găsești, îmi pare că, în cartea lui Hitchens, God Is Not Great; ch2 dacă nu vrei să treci pritoată cartea (ceea ce aș recomanda tuturor, indiferent de apartenență confesională).

    Absolut deacord că dacă se cenzurează, să se cenzureze tot, nu selectiv. Părerea mea-i că nu trebuie să se cenzureze nimic în general, ceea ce comentăm ne reprezintă, indiferent de atitudinea afișată.

    Vestul e ‘vest’ mai mult datorită secularizării din ultimile 2-3-4 secole, decât datorită unui mileniu de religie. Aproape orice beneficiu la care te-ai putea referi acum când vb despre vest se datorează mai degrabă focusării pe altceva decât cruciade și războaie cu sens discutabil. Și noi avem sute de ani de trai cu frică de Dumnezeu. N-am prea observat să comenteze străinii cu invidie visavis de nivelul de trai moldovenesc ))

    De ce să nu scrii tu un articol despre importanța/actualitatea valorilor biblice în lumea contemporară? Eu, dacă ceva, l-aș citi ;)

  27. ospoon.eu
    ospoon.eu

    Vianor, mulțumim pentru sugestie. Alex Cosmescu a ținut un discurs exact la această temă la conferința organizată de noi în decembrie, Legile pe care nu le observăm. Din păcate, am pierdut înregistrarea, dar planificăm să redăm conținutul prin video sau în scris în curând.

    În ceea ce ține de teorii conspiraționiste, atât discuția de mai sus, cât și site-ul sunt inițiative independente și transparente. Ceea ce face ospoon.eu e realizat de echipa ospoon.eu, pe care o găsești pe site, și ceea ce spune Arsenie Muntean e inițiativa/părerea proprie.

    Ne cerem scuze pentru întârzierea la comentariul tău din articolul Biserica.md, vom încerca să răspundem cât de curând posibil.

  28. Ciobanu Ion
    Ciobanu Ion

    Вы никогда не пройдете свой путь до конца, если будете останавливаться, чтобы бросать камень в каждую тявкающую собаку.

  29. Vianor Ceban
    Vianor Ceban

    Sunt surprins de gestul tău, Alina… merci că ai fost atât de receptivă!
    Pt Andrei Dorofei
    Mulţumesc pt cartea recomandată, dar, cu părere de rău, mai puţin citesc în engleză. Cu siguranţă în ea găseam răspuns la întrebările adresate Paulei… în genere, în cărţi găsim răspunsuri la multe întrebări )) şi eu aş putea să vă recomand câteva cărţi, însă risc să nu fiu înţeles corect. Totuşi, aţi putea transpune aici pe forum, poate chiar într-un nou topic, gândurile/ideile de bază ale lui Hitchens în cartea dată sau măcar cum aţi specificat, ch.2.
    Referitor la “să scriu eu articolul”. Mulţumesc pt propunere, însă deocamdată sunt nevoit să refuz, deoarece, în primul rând, chiar nu dispun de timp şi, în al doilea rând, prefer să nu vă lipsesc pe dstră de ocazia de a face un studiu/cercetare în acest domeniu.
    În fine, poate când voi avea timp şi inspiraţie, am să scriu un articol şi o să vi-l trimit.

  30. Ciorba Pavel
    Ciorba Pavel

    nu se primește să pui o virgula//////greseala de exprimare,corect e]]]]]]nu-ti reuseste.

    1. Paula Erizanu
      Paula Erizanu

      Mai sunt vreo 5 greșeli în propoziția aia. Cam asta era ideea.

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.