ospoon.eu

Author

Charles Dickens

Cum? Prin dialog constructiv, analize și inițiative. Pentru cine? Pentru cei care, dincolo de geografie, viziuni politice, etnie sau credință, cred că a gândi, a spune și a face se includ în același cerc.

Casa de cultură arhitectură și urbanism

Omul face locul. Și invers. Urbanism în Chișinău sau ce fel de oameni ne face cel mai frumos oraș de pe planetă pe noi?

Introducere într-o serie dedicată urbanismului și istoricului urbanistic al orașului Chișinău raportat la urbanismul calitativ. Într-un spațiu sănătos și integru trăiesc oameni sănatoși, și invers, oameni integri, determinați vor crea și întreține un spațiu sănătos și integru. Ecuația pentru Chișinăul de ieri și mai ales pentru Chișinăul de azi.

Chișinăul este un oraș. Toți știu asta. Copiii de la grădiniță sunt invățați să spună “Trăiesc în orașul Chișinău”. Noi suntem orașul și orașul e ceea ce suntem noi.
Ca oricare alt oraș, Chișinăul este un sistem de celule cu diferite funcțiuni: celule locative, administrative, culturale, sociale, de servicii, de educație și celule unde se muncește. Ceea ce unește aceste celule este spațiul public, fie el verde, pavat sau acvatic. Și cam atât.

Una dintre caracteristicile care descriu orașul și modul lui de funcționare este istoria dezvoltării lui. Chișinăul a serbat anul trecut 575 de ani de la prima atestare. Nu știu exact cine a serbat, dar cel puțin despre asta s-a tot vorbit încă din septembrie. În aproape 6 secole de dezvoltare localitatea Chișinău a trecul lent din mic târg în oraș cu apoape un milion de locuitori, incluzând și suburbiile. Fiecare etapă de creștere a fost caracterizată de o epocă și de influențele socio-politico-economice. Astfel orașul în dezvoltarea sa a creat o varietate de structuri urbane, care mai reușite, care mai puțin reușite: orașul medieval, orașul clasic-rectangular sau “minunatele” cartiere sovietice, toate sunt Chișinău, cu fericirile și cu tragediile sale.
Spectacolul urban cu toate atributele sale – regizori, actori, sunete, lumini și efecte, este provocarea secolului XXI. Orașul este romanul unei comunități, al interacțiunilor sociale, în care fiecare clădire este o propoziție. Ceea ce unește și face diferența între diferite spectacole, cărți și orașe este calitatea. În calitate obiectivitatea este un atribut absolut și general. Calitatea e acceptată în unanimitate și fără rezerve, calitatea e de fapt scopul principal al unui oraș, al unui drum, al unei vieți de om. Este oare orașul Chișinău unul calitativ, popular printre locuitorii săi, apreciat din punct de vedere al urbanismului, arhitecturii, spațiului public? Mișcarea, respirația propriu-zisă, activitatea și odihna într-un oraș de calitate cresc calitatea propriei vieți. Se dezvoltă o relație de reciprocitate între spațiul existențial construit (spațiul urban)* și locuitorii săi? Într-un spațiu sănătos și integru trăiesc oameni sănatoși, și invers, oameni integri, determinați vor crea și întreține un spațiu sănătos și integru** . Omul face locul. Și invers.

Ca un tot întreg să poarte aura calității, bunăstării, fericirii și integrității, ar trebui ca toate elementele care formează acest tot întreg să dețină parametrii respectivi, într-un mod particular, orientat atât spre interior, cât și spre exterior. Care e calitatea vieții orașului Chișinău sau al oricărui oraș din republică? Este nevoie ca toate elementele orașului (locuința, spațiu public, cultural, socio-economic etc.) să tindă spre un nivel general al calității, pentru ca în cele din urmă orașul să devină unul de succes printre locuitorii, dar și vizitatorii săi.

Transformările societății urbane depind direct de modificările structurii urbane, structurii pieței, serviciilor, mediului locativ, mediului cultural și de odihnă.
Într-un mod incomparabil, structura orașului/urbana schimbă societatea. Trăirile, aspirațiile, comunicarea, bunăstarea și nivelul de dezvoltare al societății se pot citi ușor în imaginea orașului. Chișinăul, dat fiind faptul că a trăit multe file de istorie, are o combinație unică de modele urbanistice, care în timp s-au înrădăcinat, s-au asimilat, auto distrus și amestecat:
1. modelul intuitiv-naturalist – zona centrului istoric, orașul vechi, punctul de geneza, orașul drumurilor care aveau directie,format in mod firesc, urmând relieful și materialele zonei.
2. preurbanismul – modelul culturalist*** – orașul clasic-rectangular, implanturile realist-sovietice, anii ’50.
3. modelul urbanistic progresist**** – cartierele cu urbanism pre-sovietic, anii ’60 (cartierul Râșcani, Botanica) și cartierele cu urbanism sovietic, anii ’70-’80, sec. 20 (cartierul Râșcani, Botanica, Ciocana, Buiucani).
4. modelul anti-urbanistic – ieri, azi și peste tot.
Fiecare dintre aceste modele sunt deosebite din punct de vedere al locuințelor, prestării serviciilor, spațiului public, mediului cultural și administrativ.

element/model

culturalist

progresist

anti-urbanism

locuința

Individuală sau colectivă, 2-3 nivele; aliniate la stradă, într- o unitate stilistică, au curți interioare comune

colectivă, 5-9 nivele, cu o tipologie strictă

individuală, retrasă în interiorul lotului, cu propria curte individuală

spațiul public

piețe, scuaruri, străzi pietonale, grădini

bulevarde, parcuri, curți perforate

lipsește, strada e unicul element de legătură, spațiul public existent devine țintă de invazie pentru oricine

Fiecare dintre aceste modele a fost creat și modificat pentru a aduce calitate vieții urbane. Unele au reușit, altele au eșuat, iar altele merg cu pași înceți, dar siguri, către degradare și autodistrugere. Modelul de conectare a acestor entități urbanistice formează imaginea orașului, dictează viața lui, mutilează destinele noastre.
Cum influențează imaginea orașului imaginea proprie și personalitatea?

Care este locul tău de inspirație, bucurie sau refugiu în orașul tău? martor al realizărilor si decepțiilor personale, al trecerii timpului?
Reușește orașul să atingă echilibrul în necesitatea de spațiu intim (izolat) și public (social)? Sunt deopotrivă alimentate necesitatea de meditație, cât și cea de socializare?

Când te mândrești zicând că ești din Chișinău?
Oferă imaginea Chișinăului integritate, claritate, comfort, siguranță cetățenilor ei?
E obișnuință, acceptare, indiferență sau participare felul în care ne mișcăm zi de zi spre casă, la serviciu, în parc, sau la piață?

Este Chișinăul „acasă”?
Sunt întrebări purtate mai mult în subconștient, verbalizate rar și de cele mai multe ori ignorate, banalizate, lăsate pe seama compunerilor pe sfârșit de an ale liceenilor, care exersează în epitete și comparații la gramatică, dar răspunsul la care ne-ar direcționa deciziile, ar aduce claritate și calitate în ceea ce facem indiferent de sfera de activitate: brutar sau arhitect-urbanist, profesor sau primar de Chișinău.
Chișinăul este un oraș. Noi suntem orașul și orașul e ceea ce suntem noi. Da, și viața e ceea ce ni se întâmplă în timp ce noi facem planuri, în timp ce eu scriu și tu citești.

Articol scris împreună cu arhitectul Ina Borozan.


* Spațiul arhitectural este spațiul existențial al activității si relațiilor umane , unde relațiile între mediu și grup social sunt mediate prin cultură. Spațiul arhitectural – adus la noțiunea de ecosistem – este determinat de: integralitate (simbioza funcție-structură), informaționalitate (recepționarea, adaptarea si transmiterea informației), istoricitate și echilibrare fluentă-dinamică. La nivel urban spațiul existențial uman este determinat de interacțiunile sociale in cadrul construit. Investigarea habitatului. Abordarea ecosistemică, de Dr.arh. Cristina Olga Gociman, editura Universitară”Ion Mincu” București, 2006

** Idee dezvoltată în lucrarea The timeless way of building, de Cristopher Alexander, New York, Oxford University Press, 1979; calitatea este axa și scopul oricărui om și a oricărei clădiri, este mai mult decat tehnică și meșteșug, este eliberarea de preconcepte, este ceea ce avem înnăscut în noi și dezvăluirea care duce la edificare atemporală, la anularea timpului, plasare în eternitate; este ordinea stabilită din nimic altceva decât din noi înșine.

*** Modelul culturalist – urmează una din direcțiile fundamentale ale timpului – trecutul , luând chipul nostalgiei, punctul de geneză fiind poziția grupării umane, orașul. Cheia de boltă ideologică a acestui model nu mai este progresul, ci cultura, nevoile spirituale. Orașul se înscrie în limite precise, de dimensiuni modeste, formează un contrast cu natura, construcțiile sunt fără prototipuri si standarde, fiecare exprimându-și specificitatea. Accent se pune pe edificiile comunitare. Urbanism, utopii și realități, Françoise Choay, București, Padeia 2002.

**** Modelul progresist – ideea cheie este cea de „modernitate” . Alături de structurile economice și sociale îm vizor vin structurile tehnice și estetice. Noile materiale, oțelul și betonul permit schimbarea de scara și de tipologie orientate spre eficacitate, prin standartizare si mecanizare. Imaginea omului-tip este plasată în cadrul a partu mari funcțiuni: locuire, muncă, circulație, cultivarea corpului și a spiritului, soluționarea cărora va determina „tipul ideal de așezare umană”. Modelul progresist este arhitectura buldozerului, a tipologiei, planul nemaifiind legat de sit sau tradiții culturale. Urbanism, utopii și realități, Françoise Choay, București, Padeia 2002.


Continuarea va fi o serie de articole dedicată tuturor elementelor care formează orașul. Urmează articolul “Anti-urbanismul, ieri și azi” (Episodul 1).

Adauga comentariu
  1. Victoria Prunici
    Victoria Prunici

    au mai crescut copacii.. cum sa nu se modifice urbanistica Chisinaului?! ;) lol

  2. Andrei Vatamaniuc
    Andrei Vatamaniuc

    Ce inseamna “urbanistica Chisinaului”? Stratul superficial cu care ne mandrim din politete sau esenta “organismului”?

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.