Imagine de Stefan Zsaitsits
Am căutat cuvântul corupție în Codul Educației (încă neaprobat) și ne-a fost tare greu să îl găsim. Pe site-ul Ministerului Educației există o rubrică independentă dedicată subiectului prevenirii și combaterii corupției în învățământ. Această rubrică include doar 2 documente: primul este anunțul în Monitorul Oficial din anul 2004 al planului Ministerului de a lupta cu fenomenul corupției, iar al doilea și ultimul document din rubrică reprezintă planul de combatere a corupției în educație pentru anii 2007-2009. Nimic după. În timp ce elevii și studenții continuă să copieze și să mituiască, profesorii continuă să ia mită, părinții continuă să trimită bani din Italia pentru a le asigura un viitor (!?) copiilor prin cumpărarea notelor la examene și a unei diplome de studii superioare. În timp ce cele 2 lifturi ale blocului 7 a facultății de Drept, USM, au costat 200 000 de lei, deci mai mult decât fondul de carte alocat universității timp de 10 ani.
Ne vom concentra în următoarea lună pe tema corupției în educație, trecând ușor de la educație în general la cea mai gravă problemă pe care o învățăm ca normă încă din școală, dar mai ales la universitate. De ce cea mai gravă problemă? Pentru că având un învățământ corupt, perpetuăm dublele standarde și lipsa amețitoare de valori din societate, denigrăm demnitatea umană a tuturor cetățenilor, perpetuăm o economie fără profesioniști, fără servicii calitative, o economie tenebră, un stat slab, incapabil să își facă legile respectate, care nu își poate susține cetățenii și care nu le poate oferi acestora oportunități pentru a-și realiza potențialul. Vom analiza fenomenul, vom afla cum se scrie o teză de licență în 3 minute, vom face un studiu comparativ și vom discuta metodele de combatere a corupției în educație, începând de la studenți și de la profesorii entuziaști.
De ce corupția în educație este punctul de pornire a reformei sistemului și a reformei umane.
Adauga comentariu
Andrian Bîtcă
Ce temă mișto :D .
Este o problemă gravă corupția, dar este și mai grav că se cam teme lumea să anunțe abuzurile.
La universitatea unde studiez, UASM, rectorul, în lupta sa acerbă cu corupția a introdus faimoasele teste grilă susținute în fața computerului. Asta s-a întâmplat în toamna 2011, când la toate obiectele s-au introdus aceste teste. Plus la asta, s-a scos din calcule notele primite la lucrările de laborator, ajungându-se ca la testări și examene să ne noteze computerul, iar la lucrările de laborator/seminare să luăm admis sau neadmis. În realitate nici nu se pune neadmis, deoarece profesorii sunt presați de decanate să treacă toți studenții :(
Astfel s-a ajuns să aibă bursă de gradul 1 persoane care fac patru greșeli în cuvântul mama, să zicem așa :D
Iar eu, ca un om cu atitudine :D , i-am scris o scrisoare rectorului săptămâna trecută în care am criticat dur acest sistem de evaluare implementat de el. Vrând însă să adun semnături care să întărească cele spuse de mine, s-au început problemele. Mamă dragă cum se revoltă studenții. Mai ales ăia despre care spuneam că au ajuns să ia burse, și chiar de gradul 1. Că cică ăsta este un sistem grozav de bun, și ei nu mai trebuie să dea bani cum făceau în anul unu, când nu era acest sistem. Dar asta este. De aia, cred eu, ar trebui reintrodu-se examenele de admitere, pentru a intra la facultăți doar oamenii competenți, care s-ar descurca și fără să dea mită.
Teo Graur
Examene de admitere, bun, de acord. Dar implementarea unei singure măsuri e ca şi cum ai lua coldrex pentru pneumonie. Problema începe de mult mai devreme. Cum să cultivăm în copii dorinţa de a învăţa, în paralel cu sporirea capacităţilor profesorilor (financiare, personale, intelectuale) de a stârni interesul pentru obiectul lui/ei, pentru ca elevii (mai tărziu studenţii) să iubească cartea, să aibă sete de cunoştinţe şi să nu, citez, “înveţe pe de rost pentru notă”? Pentru a nu simţi nevoia să copie ( cu excepţia unui mic procent de leneşi irecuperabili). Şi, cel mai important, să fie responsabili pentru viitorul lor şi să nu arate cu degetele în jur – sunt de vină părinţii că nu-mi dau bani şi ţipă la mine, sunt de vină profesorii (că dau teste grele), e de vină decanul, e de vină Ana că nu mi-a dat de copiat, etc.
2Învăţ -am, nu învăţ – nu am.
Vianor Ceban
Din start, aș vrea să spun că apreciez inițiativa protagoniștilor acestui forum și sper că se urmărește un scop nobil.
Atunci când vorbim despre corpuția din educație, cred că ar fi corect să definim termenii. Ce este corupția și ce este educația?
DEX-ul definește corupția ca fiind o abatere de la moralitate, iar educația este ansamblu de măsuri aplicate în mod sistematic în vederea formării şi dezvoltării însuşirilor intelectuale, morale sau fizice ale copiilor şi ale tineretului sau, ale oamenilor, ale societăţii etc.; rezultatul acestei activităţi pedagogice fiind buna creştere și comportare civilizată în societate.
Astfel apare o altă întrebare: Ce este moral?
Aici deja răspunsul DEX-ului este insuficient, deoarece morala este difinită ca fiind o conduită admisă și practicată într-o societate. Dar oare nu cunoaștem din istorie cum civilizații întregi practicau lucruri care pentru noi astăzi sunt imorale, însă pentru ei atunci erau morale?! În popoarele păgâne se practicau orgii, jertfeau copiii la zei și toate astea erau privite ca o moralitate. De asta, definiția dată de DEX noțiunii de ”moralitate” este una incorectă. Mai mult, ceea ce pentru unii este imoral, pentru alții e absolut moral. Voi vorbiți despre corupția din educație… bine faceți, dar ce aveți în vedere? Că se copie la examene? Eu văd asta ca o normalitate… și știți de ce? Pentru că întreg procesul vostru de învățământ nu caută binele meu, ci caută cum să formeze din mine un rob, căruia permanent i se spune că ”este liber”. Și ce-i interesant, întrebarea care și-o pun unii astăzi este: Sistemul nostru de înrobire este corupt și ca consecință, produce robi incompetenți.
Încă de când se naște, copilul vine în lume ca o filă albă, dar pe el deja îl așteaptă ”educatorii”, care sunt corpuți, stricați, imorali … și așa se începe procesul de ”educație” pe care eu o mai numesc și proces de desfigurare, urâțire. Tatăl stă cu țigara în gură și-și educă fiul de 5 ani: ”Nu cumva să te prind cu țigara în gură… Doamne ferește numa s-au eu k…” Eu încă de la 3 luni nu consum lapte, nu pot, organismul nu primește, însă la grădiniță mă puneau cu de-asila să-l beau. Numai câtă bătaie, îmi amintesc că am primit din cauza asta. Ascultați, voi procesul asta idiot îl numiți ”educare”? 11 ani la școală am învățat poezii, mi-au dezvoltat memoria… apoi am ajuns la universitate și fac același lucru, îmi dezvoltă memoria… Asta e idiotism, eu peste 4 ani când absolvesc, toată informația ce mi-ați cerut s-o memorez este învechită, pentru că deja s-au făcut alte cercetări, alte descoperiri, etc. Plus la asta, zilnic suntem inundați de o cantitate enormă de informație, omul nu mai este în stare să facă față ca și în vechime. De aceea, întreg procesul vostru de învățământ este un idiot care mă chinuie de ani de zile. La ce-mi trebuie mie matematica voastră avansată dacă eu am înclinație spre artă? Să-mi dezvolt logica? Sunt metode plăcute, ca de ex. diferite jocuri (șah, dame, etc.) care ar putea să contribuie mult mai eficient la dezvoltarea ei. 15 ani îmi dezvoltați memoria cu metodele voastre idioate și eu oricum, am învățat, am dat examenul și am uitat. Dar un film bun, care l-am vizionat cu ani în urmă, poți să-l povestesc și acuma. Ca să învăț un curs pentru examen, am nevoie să-l citesc de câteva ori, alții îl zubresc și tot îl dau pe 8, pe când un film bun, e suficient o singură dată să-l urmăresc pentru a putea să-l povestesc pe nota 10… până și cele mai mici detalii se memorizează… De ce? Pentru că omul memorizează ceea ce îl entuziasmează și îi atrage interesul. Nouă însă ni se predă într-o formă plictisitoare și monotonă. Ni se predau lucruri care categoric nu au legătură cu specialitatea. În școală am urât cu desăvârșire algebra, geometria… și în genere, adesea noi urâm obiectele din cauza profesorilor.
În fine, până nu definim ce este moralitate, nu vom ști ce este corupția. Dacă e să gândim din perspectiva creștinismului, toți oamenii sunt corupți.
Biserica Ortodoxă spune că copilul deja când vine în această lume este păcătos, adică se naște cu păcat. Protestanții însă susțin că copilul nu se naște cu păcat, ci cu o natură păcătoasă, adică cu o înclinație de a păcătui și cu o predispoziție spre anumite patimi/păcate. Din cauza părinților alcoolici, copiii lor se nasc cu înclinația spre alcool, alții cu înclinația spre același sex, cu înclinație spre violență, spre furt, spre a minți, etc. Se naște copilul, părinții îi dau două bomboane și îi spun să se împartă cu surioara mai mică sau mai mare… el însă refuză… vrea totul lui. De unde această înclinație? Unii copiii spun minciuni. Ce, părinții i-au învățat asta? Nu, ei se nasc cu înclinații spre anumite păcate. De aceea, omul are o natură coruptă, iar cei ce nu recunosc acest lucru, sunt cei mai corupți. Sistemul educațional/ învățământ pe care îl avem, nu este unul revelat de Dumnezeu, ci este inventat de oameni corupți și plini de patimi. Așa că el nu poate fi perfect, iar atâta timp cât este imperfect, eu îmi asum dreptul să calc peste normele lui, atunci când acestea contravin cu convingerile mele. Eu am să plătesc, dacă va fi cazul, doar ca să nu bag în mintea mea informație depășită. Unii profesori vin în clasă ca-n WC… mintea are și ea excrementele ei…, apoi îți pun notă în funcție de cât de bine ai însușit tu ”capodopera” lor. Într-o societate bolnavă de corupție, a exista înseamnă a fi corupt (citat). Pe timpul comunismului, la granița dintre RSSM și România te întrebau dacă nu ai în geantă substanțe narcotice, arme sau Biblii. Vedeți, Biblia era pusă în rândul nenormalului, la fel cum Fiul lui Dumnezeu a fost pus între doi tâlhari. Acuma toți se consideră creștini, adică urmași ai lui Hristos și nu știu ce, dar am așa o ușoară impresie că dacă ar mai veni Hristos a doua oară, ei ar face tot asta. De fapt, Hristos trebuie să vină, doar că puțini sunt care îL așteaptă. De aceea, pentru mine standardul moralității este REVELAȚIA LUI DUMNEZEU, Hristos, Evanghelia, natura, ființa umană, Dumnezeu ne descoperă normele morale prin întreaga creație, iar eu recunoscând că sunt corupt, mă uit în ea, îmi recunosc vina și încerc să trăiesc după cum o înțeleg. O societate care nu acceptă Revelația lui Dumnezeu ca pe un standard unic de conduită, este o scietate condamnată la nefericire și dispariție. Unde sunt acum popoarele păgâne? Unde este Sodoma și Gomora? Toți acolo veți ajunge dacă respingeți normele lui Dumnezeu în schimbul practicilor imorale pe care le mai și legiferați. Trăim într-o cultură pornografică, unde pe stradă vezi femele mai mult goale, iar masculii nu se abțin să se întoarcă după ele ca după stele, scoțând sunete ce le-au rămas încă de pe vremea când își petreceau majoritatea timpului în copaci, iar activitatea de bază le era stricatul nucilor. O simplă reclamă la excavatoare nu se face fără o fată goală în cupa excavantă. Iar o actriță poate primi până la 3000 dolari pe minut pt o filmare porno. Asta spune că există cerere, nu-i așa? Așa că, atunci când vorbiți de corupție, recunoșateți că fiecare este corupt și este implicat în scheme corupte… iar asta din cauza că ne-am îndepărtat de Dumnezeu. Jurnaliștii la tv condamnă corupția, dar noaptea practică imoralitatea. Începând de la maternitate până la cimitir, peste tot este corupție, deoarece peste tot sunt oameni, care nu se tem de Dumnezeu. America ”democrația întruchipată” condamnă corupția, dar însăși ea, astăzi comite cele mai mari crime. De ce? Pentru că conducătorii ei au ajuns creștini doar cu numele. Obama se declară creștin baptist, dar cere ca țările care nu adoptă legi pentru apărarea minoritățile sexuale, să fie sancționate. De ce? Pentru că astăzi este necesar de introdus o nouă noțiune – CREȘTINI VREDNICI (autentici) și CREȘTINI IMORALI. Biserica Ortodoxă spune că în RM 95% din populație sunt creștini … însă trebuie concretizat, 90% au fost încreștinați fără voia lor, încă pe când erau mici, iar acuma sunt creștini imorali, iar 5% s-ar putea să fie creștini adevărați. Așa că 95% din populația țării sunt imorali și corupți, iar din cauza lor, alții 5% sau cât acolo se nasc anual, devin tot imorali și corupți din cauza la cele 95%. Iată de ce, consider că nu este corect să vorbim de corupția dintr-un anumit domeniu, pentru că toate domeniile se corelează și depinde unul de altul. Vreți la școală să fiți morali, iar noaptea în oraș practicați imoralitatea, fumați, vă drogați, curviți, etc. Așa nu iese… și niciodată nu se va reuși…
Vianor Ceban
Andriane, în primul rând te-aș ruga mult ca data viitoare totuși să te abții!
În al doilea rând, chiar dacă nu poți să te abții, încearcă să ataci problema/ idea, dar nu persoana! Eu nu am scris ca tu să fii neapărat de acord. Așa că ești în drept să contestezi ideile mele, dar nu înțeleg ce ai cu Vianor persoana?!
În sfârșit, sunt pt prima oară pe acest forum, dar cred că și pt ultima. Din punctul meu de vedere, moderatorii ar trebui să monitorizeze forumul și să nu admită mesaje cu caracter discriminatoriu.
ospoon.eu
Andrian, ne cerem scuze, dar într-adevăr mesajul tău era un atac la persoană, de aceea am fost nevoiți să ștergem comentariul.
Vianor, în prima lună am abordat tema educației per general. În primul articol, de introducere a temei educației, poți vedea că noi am încercat să ne depărtăm de ideea educației ca metodă de manipulare socială și politică. Iată link-ul: /despre-ce-vorbim-in-aceasta-luna/
Nu vom intra în detalii biblice aici, există un alt articol la tema rolului Bisericii în societate. /biserica-mdnunti-botezuri-si-pichete-sau-cine-e-biserica-si-cat-de-mult-reprezinta-ea-societatea-in-republica-moldova/
Abordăm tema corupției, definind-o ca abatere de la moralitate și în special prin mituire și copiere, deci obținere a unor reflecții false a cunoștințelor și aptitudinilor unui student. Noi nu milităm pentru rezolvarea limitată și printr-o singură metodă a problemelor (fiind de acord cu Teo în această privință), de aceea considerăm că în paralel cu modificarea curriculei, e necesară și modificarea practicilor din educație și înlăturarea corupției.
De asemenea, persoana a doua plural din mesajul tău pare și ea un atac la persoană, te rugăm să temperezi tonul și să nu împarți lumea în tine și noi toți restul, care suntem vinovați pentru încălzirea globală și toate atrocitățile lumii. Merci tuturor pentru înțelegere!
Și acum putem continua discuția :D