ospoon.eu

Author

Charles Dickens

Cum? Prin dialog constructiv, analize și inițiative. Pentru cine? Pentru cei care, dincolo de geografie, viziuni politice, etnie sau credință, cred că a gândi, a spune și a face se includ în același cerc.

Inițiative Web

Evaluez.eu. Cum își notează studenții profesorii

www.evaluez.eu este un website pe care studenții pot da note (însoțite de comentarii) profesorilor lor în baza a 5 criterii: claritatea discursului, utilitatea a ceea ce se învață la curs, interesul trezit și incoruptibiltatea profesorilor. Pe de o parte, inițiativa este salutată de către studenți, care în sfârșit simt că pot influența măcar puțin ierarhiile și disfuncționalitățile sistemului de predare din universitățile din Moldova, dar și de către profesorii mai deschiși și dedicați - deci cei care au niște evaluări bune. Pe de altă parte, există și reacții gen "da de ce nu-și pot evalua și profesorii studenții pe site?", "Pentru că dvs. cu asta vă ocupați în fiecare zi." Evaluez.eu e o parte din metoda de evaluare de 360 de grade. Dezavantajele metodei și respectiv lacunele platformei evaluez.eu ar fi că 1. internetul, prin anonimitatea lui, nu permite controlul identității și respectiv se poate întâmpla ca studenți cărora nu le predau respectivii profesori sau alți indivizi să evalueze 2. e neclar cât de obiective sunt evaluările și dacă ele se bazează pe vreun fond emoțional 3. notele acordate pe site sunt foarte și foarte înalte. Dar acestea sunt riscurile, iar inițiativa e încă în dezvoltare. Elena Zgardan, cea care a inițiat proiectul, vorbește mai jos despre cum încearcă evaluez.eu să aducă universitățile mai aproape de regulile unei pieți libere, în care clientul decide, și, în cele din urmă, mai aproape de studenți. Că totuși pentru studenți se fac universitățile.

 1. De ce a apărut inițiativa și cum a fost ea creată, de exemplu, la nivel de criterii de notare?

Proiectul este rezultatul a ceea ce avem în prezent în sistemul educațional. Nu este un proiect inițiat pentru că e ceva fashionable, aș fi bucuroasă să avem un sistem de învățămînt în care asemenea proeict să fie inutil, ca să nu am de făcut față zilnic amenințărilor cu procuratura, “miliția”, mîna lui Dumnezeu sau mai rău. Criteriile de notare au fost stabilite după mai multe discuții, dar și comparate cu alte site-uri asemănătoare din alte țări.

2. Reacțiile studenților la inițiativă. 3,000 de conturi în 5 luni

Dintre studenții cu care am discutat toți s-au arătat absolut mulțumiți de apariția site-ului. Îmi dau seama desigur că nu poți mulțumi pe toți și există și scepticii, indiferenții și cei care au ceva împotrivă. Plăcerea democrației .

La moment avem în jur de 3 mii de conturi active. Iar zilnic site-ul are în medie de la 400 și pînă la cîteva mii de vizitatori unici. Îmbucurător este fapul că pe parcursul acestor 5 luni numărul vizitatorilor, dar mai ales al evaluărilor este unul echilibrat. La fel, la moment au fost plasate aproximativ 5 mii de evaluări.

3. Cum se simt profesorii când sunt evaluați?

Hmm. Săptămîna aceasta am primit 134 de emailuri din care 80% sunt de la profesori nemulțumiți. Este interesant cum un profesor care are de ex. 9 evaluări și apare una cu note mai mici de 5, gata, devine nemulțumit, ne scrie că cel care a evaluat este cienva care îi vrea răul. De asemenea, foarte des se întîmplă că profesorii bănuiesc alți profesori pentru evaluările proaste… Găsesc asta un pic bolnăvicios și extrem de straniu.

Poate trebuia să încep cu binele, dar spun acum cel puțin că există profesori care ne susțin promovînd și criticînd în mod constructiv inițiativa. Datorită proiectului am făcut cunoștință cu profesori extraordinari.

4. S-a schimbat în vreun fel modul de predare al profesorilor în urma unor medii de note mai mici?

 Nu am ocazia să fac comparații personal, dar ne-au scris studenți care au mulțumit pentru site, spunînd că profesorul a devenit mai accesibil și cu o atitudine mai adecvată la ore. Alții ne-au spus că profesorii abordează subiectul site-ului și încearcă să își dea seama ce trebuie să îmbunătățească, ce le place studenților etc. Desigur sunt și cei care se bucură de roadele muncii și ale propriei dedicații.

 Ce urmează?

Pentru viitor sperăm să oferim fiecărui profesor un număr suficient de evaluări pentru a da relevanță notei medii, astfel să putem construi și un Top al universităților cît mai exact. În continuare lucrăm la îmbunătățiri și vom ține să dezvoltăm proiectul pentru a realiza scopul pe care ni l-am pus cînd am decis să-l realizăm.

Găsiți site-ul aici, iar exemple de reacții (pe emailul Elenei) ale profesorilor la evaluări – mai jos:

“Stimaţi domni, Nu înţeleg din ce considerente a ajuns numele meu pe această tablă de anunţuri stupide. Dacă vă conduceţi de conceptul lui Brega precum că a-şi fi persoană publică şi ar trebui să trăiesc zi şi noapte ca într-un reality show gen Big Brother ţin să vă amintesc că în Republica Moldova există legea privind protecţia datelor cu caracter personal, iar postul de conferenţiar universitar nu este unul electiv şi nu presupune să fiu pus la votare sau discutare publică. Ca autor a Concepţiei Registrului Operatorilor de Date cu Caracter Personal ţin să vă amintesc că nu v-am dat consimţământul să publicaţi date despre mine şi unde lucrez şi nici nu aţi obţinut autorizarea respectivă la Centrul de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal. Pentru a evita ulterioarele probleme, Vă rog respectuos să suprimaţi din baza de date orice informaţie aferentă mie. (Nume, prenume, titlu)”

“Rog sa fie adaugat numele meu in lista lectorilor catedrei filologie engleza a IRIM, unde predau cursul de traducere consecutiva. Dat fiind ca in cateva saptamani finalizam cursul, as dori sa le ofer studentilor posibilitatea sa isi exprime opiniile si sugestiile cu privire la curs si la prestatia mea pe parcursul anului. Va multumesc anticipat.” Cu respect, Nicoleta Culava

Adauga comentariu

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.