ospoon.eu

Author

Charles Dickens

Cum? Prin dialog constructiv, analize și inițiative. Pentru cine? Pentru cei care, dincolo de geografie, viziuni politice, etnie sau credință, cred că a gândi, a spune și a face se includ în același cerc.

Inițiative Campanii Facebook

Citesc, deci sunt SEXY!

Ce facem noi? Dezvoltam consumatori de carte!

Aproape cu 2 ani în urmă, am lansat campania „Citesc, deci sunt sexy!”. Copilul unei nopţi întregi de discuţii aprinse între noi (Sanda Cojocaru şi Ionela Costachi), aceasta urma să provoace controverse, să impacteze direct şi să taie în carne.

Nu ne-am dorit o campanie „light”, o iniţiativă bună care să se piardă printre atâtea altele. Am vrut ceva curajos care, cu riscul de a scandaliza, să aiba efectul dorit asupra publicului nostru ţintă.

Numele campaniei, care este şi sloganul ei, a fost formulat astfel încat să lupte cu stereotipul de cititor- tocilar („nerd”) şi cu prejudecăţile de rigoare. Prea des în Republica Moldova ne lovim de prejudecăţi false, construite pe baza unor valori superficiale, specifice minţilor „ermetizate”.

Oamenii care citesc nu sunt nişte homo-primitivus ieşiţi din peşteră (bibliotecă), specimene sociopate care nu ştiu să comunice, rupţi de realitate şi de tendinţe.

Noi, CITITORII, suntem SEXY, anume pentru că citim. Ne place să citim în public, în transport, în parcuri, în localuri, din mers, în căşti, de pe kindle-uri, ipaduri şi tablete pc. Citim din picioare, în cap, în pat, în baie, pe masa, citim de pe laptop. Ne punem statusuri cu citate din cărţi care ne-au mişcat. Suntem tineri, trendy, sociabili, atrăgători şi avem un cuvânt de spus în grupul nostru de prieteni.

Sexualitatea nu ţi-o construieşti doar la salonul de frumuseţe! Să fii atrăgător nu înseamna să te îmbraci cu branduri vestimentare, ci să citeşti branduri literare! 

Sexualitatea pornește de la intelect, de la deschiderea orizonturilor intelectuale și spirituale, de acolo unde personalitatea capătă o doză de mister.

Campania  a elaborat un Dicționar interactiv de cititori, care propune opt tipologii  în care oricine se poate identifica:

1. Bio Cititoarea ZEN – Specimen ce se hrăneşte cu literatură de auto-educare, suc fresh de ţelină şi seminţe de tot felul. După prima carte a devenit vegetariană, după a doua a învăţat să se iubeasca în 10 paşi şi de atunci îşi tot schimbă modul de viaţă în dependenţă de cartea ce îi cade în mână. Preferă să citească aşezată în poziţia lotus, la lumina lumânărilor si cu muzică ce imită valurile mării pe fundal.

2. BureŢelul ciTitor – Specie rară, dar foarte îndrăgită, ea pare să se hrănească cu lectură. Se întâlneşte în zona temperat-continentală, se deosebeşte prin privirea injectată şi mâinile neobosite care bat ritmul pe masă. Acest cititor nu poate să se oprească, este dependent de cunoştinţe: citeşte orice, oricum, oricât, oricând, de parcă participă la un maraton de citit şi vrea cu tot dinadinsul să câştige. Încă de mic copil este un burete ce absoarbe noi informatii, indiferent dacă este vorba de enciclopedii, dicţionare, beletristică sau ghiduri turistice. Îi plac întrebările care încep cu “De ce…?”

3. Domnișoara ALIBI – Specimen iubitor de detective; iese în evidenţă prin mersul grăbit şi privirea misterioasă. Se crede Sherlock Holmes sau Hercule Poirot și îi place să dezlege enigme. Dacă observă că de câteva ore îi lipseşte pisica va porni în căutarea ei înarmată cu mănuşi, lupă şi, fumând din lulea,va ridica dintr-o sprânceană suspectând fiecare trecător de crimă cu premeditare.

4. Cititorus Specializatus – Specimen care preferă lectura specializată şi poate fi vazut în zonele cu Internet wireless, cu laptopul în braţe si căştile cu un audiobook în urechi. Este foarte bine documentat atunci când vine vorba de domeniul său de interes său de activitate, iar prietenii săi au impresia ca acesta foloseşte un limbaj codificat, cu termeni misterioşi, pe care doar el îi cunoaşte şi îi înţelege. Se echipează cu gadget-uri de ultima oră şi citeşte cu ajutorul lor în orice poziţie sau stare. Poartă întotdeauna la el CV-ul sau, printat in trei exemplare.

5. Dependenta de Best-sellere – Această specie de cititor dezvoltă în timp o manie pentru best-sellere, mai ales în ediţie originală. Începând cu Harry Potter şi terminând cu Codul lui da Vinci, acest specimen va face înconjurul lumii pentru cartea la care visează, şi apoi îşi va asorta gentuţa şi chiar vestimentaţia cu aceasta. Poate fi recunoscută după figura palidă şi comportamentul agresiv atunci când vine vorba de ultima carte de pe raft, pe care o va obţine cu preţul vieţii sale…sau a oponentului.

6. Însetatul de adrenalină – Acestui cititor realitatea i se pare fadă, are nevoie să citească despre monştri şi fantome care să lupte cu piticii zburători din capul său. Are la chei mai multe brelocuri cu amulete: picioruş de iepure, usturoi şi cruciuliţă, care să ţină spiritele departe.Poate fi întâlnit în stare de lectură noaptea cu lanterna sub plapumă, pupilele dilatate şi lumina aprinsă pe hol… pentru orice eventualitate.

7. Mademoiselle Nostalgie - Cărtile ei preferate sunt “Război si Pace” şi “Anna Karenina”, visează că s-a născut încă pe atunci când femeile purtau rochii lungi, umbreluţe de dantelă, şi se plimbau pe “bulivar” la braţul unui gentilom. Are obiceiul de a bea ceaiul cu prietenele la ora 17, într-o ceainarie romanticoasă. Se întâlneşte în secolul 21 citind pe o bancă în parc, cu privirea visătoare şi o floare în loc de semn de carte. Îi plac cărţile mari şi vechi, care îşi păstrează mirosul autentic şi de care se ataşeaza în timp.

8. Frumosul Adormit – Acest tipaj de lecturer citeşte seara înainte de culcare jumătate de pagină şi adoarme cu faţa pe carte, din diferite motive absolut normale. A doua zi uită unde a rămas şi o ia de la început. Ţine minte de obicei prima şi ultima pagină citită. Dimineaţa se trezeşte cu urme de vopsea tipografică pe faţă şi îşi promite că în seara urmatoare nu va mai adormi aşa.

Atunci cand aud numele campaniei noastre, cei care încă nu ne cunosc zâmbesc misterios, în colţul gurii. Ne place că sloganul nostru îi incită şi le dă frâu liber imaginaţiei, pentru că asta ne-am dorit să facem. Îi iubim şi pe cei care ne acuză de „sexualizarea lecturii” şi lupta cu noi pe blogurile lor, chiar şi ei ne ajută să vorbim mai întâi despre cărţi, nu despre silicoane sau lungimea fustei.

Astăzi grupul nostru de pe Facebook este cel mai mare grup de cititori din social media din Republica Moldova, dar și România (3700 membri), având autonomie ca și un club al celor mai sexy personaje. Ne dăm cu părerea despre ceea ce citim, facem schimb de impresii și promovăm tendințe, dar cel mai important, schimbăm mentalităţi.

Pe grup se regăsesc impresii și recomandări personale ale membrilor despre autori ca Saramago, Borges, Dostoievski, Beigbeder, Llosa, Eliade, Pamuk, Palahniuk, Gladwell, și mulți alții.  Este o sursă importantă pentru actualii cititori, pentru cei cărora le este frică sa citească, au pierdut plăcerea lecturii, vor să se apuce de citit, dar nu știu cu ce carte, debusolații, inițiații, timizii, curajoșii.

Ce planuri de viitor avem? Vă dăm doar câteva hinturi: ceva care include note muzicale, ceva care include vedete şi ceva care ar însemna o dezvoltare a campaniei şi în România, întîlniri frecvente, discuții la un vin, la o cafea, în grup restrâns, în grup extins. Rămâneţi aproape, povestiţi-ne despre cărţile care v-au construit şi v-au deconstruit, şi poate că într-o zi vom merge pe stradă printr-un Chişinău cu oameni… mai sexy.

Te plictisești? Aștepți pe cineva? Călătorești? Ai obosit de zgomot? Ai jumate de oră și nu știi ce să faci? Simplu, CITEȘTE. Poartă în geantă o carte și întotdeauna vei avea ce să faci.

Ne găsești aici.

Adauga comentariu
  1. Cris Robu
    Cris Robu

    mai sexy şi, tare important, mai plini de sentimente, imaginaţie şi minte :)

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.