Comentarii pentru ospoon.eu Platformă de gândit, zis și făcut Wed, 14 Nov 2012 16:52:26 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.4.1 Comentariu la Colajul discriminării pozitive de către Vianor /colajul-discriminarii-pozitive/#comment-283 Vianor Wed, 14 Nov 2012 16:52:26 +0000 /?p=2734#comment-283 Atâta timp cât într-o societate există imoralitate şi oricare formă de parazitism, neapărat va exista şi discriminare, care este o consisecinţă a lor. Şi discriminarea are loc nu atât pe gen şi etnie, cât pe poziţie socială (care în RM adesea este determinată şi de starea financiară), aspect fizic, capacităţi intelectuale. Când spunem că în RM femeile sunt discriminate, este necesar să răspundem la întrebarea: "Care femei sunt discriminate?" Discriminaţi sunt şi bărbaţii, şi copiii, şi elevii, şi studenţii, şi bătrânii... de regulă însă, care?! Din punctul meu de vedere, originea problemei date o găsim în convingeri (credinţe). În funcţie de convingeri oamenii îşi formează valori, în funcţie de care au anumite comportamente. De ce credinţa este atât de importantă? Deoarece anume ea oferă sau nu, fiinţei umane, valoarea cuvenită. De ex., ce valoare oferă fiinţei umane ateimsul? Omul - animal evoluat?!Ce valoare oferă fiinţei umane budismul, hinduismul? Totul este în Dumnezeu şi Dumnezeu este în tot... aşa că ori piatra, ori omul, cam aceeaşi valoare au. Cea mai mare valoare, fiinţei umane o oferă creştinismul. Aici mă refer la creştinismul autentic, nu la afacerile duhovniceşti, indiferent de confesiune. Între creştinii autentici nu a existat discriminare, toţi se considerau fraţi şi surori, al căror Tată este Dumnezeu. Doar creştinismul oferă cel mai deplin sens vieţii. Între creştinii adevăraţi nu există discriminare, indiferent de avere, statut, aspect fizic şi etc. Diferenţa între oameni şi discriminarea vine de la cei care promovează mişcări de genul "discriminarea femeilor, minorităţilor şi etc.", pentru că ei, deşi finanţează asemenea proiecte, totuşi se consideră din viţă nobilă, diferiţi de ceilalţi. Păcat că, "ceilalţi" nu realizează acest lucru şi lucrează la cei de "viţă nobilă". Atâta timp cât într-o societate există imoralitate şi oricare formă de parazitism, neapărat va exista şi discriminare, care este o consisecinţă a lor.
Şi discriminarea are loc nu atât pe gen şi etnie, cât pe poziţie socială (care în RM adesea este determinată şi de starea financiară), aspect fizic, capacităţi intelectuale.
Când spunem că în RM femeile sunt discriminate, este necesar să răspundem la întrebarea: “Care femei sunt discriminate?”
Discriminaţi sunt şi bărbaţii, şi copiii, şi elevii, şi studenţii, şi bătrânii… de regulă însă, care?!
Din punctul meu de vedere, originea problemei date o găsim în convingeri (credinţe). În funcţie de convingeri oamenii îşi formează valori, în funcţie de care au anumite comportamente.
De ce credinţa este atât de importantă? Deoarece anume ea oferă sau nu, fiinţei umane, valoarea cuvenită. De ex., ce valoare oferă fiinţei umane ateimsul? Omul – animal evoluat?!Ce valoare oferă fiinţei umane budismul, hinduismul? Totul este în Dumnezeu şi Dumnezeu este în tot… aşa că ori piatra, ori omul, cam aceeaşi valoare au.
Cea mai mare valoare, fiinţei umane o oferă creştinismul. Aici mă refer la creştinismul autentic, nu la afacerile duhovniceşti, indiferent de confesiune.
Între creştinii autentici nu a existat discriminare, toţi se considerau fraţi şi surori, al căror Tată este Dumnezeu. Doar creştinismul oferă cel mai deplin sens vieţii. Între creştinii adevăraţi nu există discriminare, indiferent de avere, statut, aspect fizic şi etc. Diferenţa între oameni şi discriminarea vine de la cei care promovează mişcări de genul “discriminarea femeilor, minorităţilor şi etc.”, pentru că ei, deşi finanţează asemenea proiecte, totuşi se consideră din viţă nobilă, diferiţi de ceilalţi. Păcat că, “ceilalţi” nu realizează acest lucru şi lucrează la cei de “viţă nobilă”.

]]>
Comentariu la Sondajul. de către Lina /sondajul/#comment-282 Lina Thu, 01 Nov 2012 23:36:42 +0000 /?p=1331#comment-282 buzu si cauti aisi?! buzu si cauti aisi?!

]]>
Comentariu la Începe marea dezbatere! de către Аna Gurau /incepe-marea-dezbatere/#comment-281 Аna Gurau Tue, 09 Oct 2012 13:03:42 +0000 /?p=2685#comment-281 ARDOR a venit in Chisinau. yey :) ARDOR a venit in Chisinau. yey :)

]]>
Comentariu la Ce-i de făcut cu universitățile noastre? Pătratul profesori-administrație-studenți-angajatori de către Alexandru /ce-i-de-facut-cu-universitatile-noastre-patratul-profesori-administratie-studenti-angajatori/#comment-280 Alexandru Thu, 27 Sep 2012 17:11:35 +0000 /?p=2517#comment-280 Noi singuri sintem provocatori ai coruptiei,,sincer,sint omul care inca n-am dat de coruptie,rezulta ca totusi se poate de obtinut rezultate si pe cale cinstita,,nu ezitati ,incercati!! Noi singuri sintem provocatori ai coruptiei,,sincer,sint omul care inca n-am dat de coruptie,rezulta ca totusi se poate de obtinut rezultate si pe cale cinstita,,nu ezitati ,incercati!!

]]>
Comentariu la MARȘUL TREBUIE AMÂNAT! de către Artiom /marsul-trebuie-amanat/#comment-279 Artiom Fri, 14 Sep 2012 20:50:40 +0000 /?p=2598#comment-279 ...prima întrebare pe care o pune un actor atunci cînd intră în scenă este: DE UNDE VINE PERS. LUI ATUNCI CÎND INTRĂ ÎN SCENĂ. ...prima întrebare pe care o pune un regizor atunci cînd vrea să facă (monteze) o piesă este: care-i mesajul aceste-i piese(autorului). da,sîntem români,acest lucru este indiscutabil! dar...cine are nevoie de acest marş??? noi? acei de peste prut? sau ei?(acei din culise, acei din spatele cortinei, acei care dirijează, manipulează, profită) acum, după evenimentele din aprilie, OARE putem spune că sîntem mai liberi, mai democraţi... desigur că nu!!!! marşul trebuie să fie, dar...cred, că nu ne grăbim,ci întîrziem,adică EI,ÎNTÎRZIE!!! ŞI ştiţi DE CE??? evident pentru că au alte scopuri! e foarte usor să intri în europa si după aia să te speli pe mîini. dar, nimeni, n-o să facă nimic pentru noi, în locul nostru şi decît să mergi să speli curu unei babe nu tot e mai bine să rămîi acasă şi să munceşti aici, pe loc. sîntem în secolul de piatră aproape la toate capitolele si ca să miscăm cumva lucrurile avem nevoie de reforme, de oameni carora într-adevar le pasa, nu de PSEUDO-PATRIOŢI. MUNCA ASUPRA NOASTRĂ, ZI DE ZI CONSTRUCTIV, FARA JALE, FARĂ MILĂ, PÎNĂ LA "SÎNGE"! 1.CULTURĂ 2.ÎVĂŢĂMÎNT(CINSTIT,FĂRĂ CUMĂTRISM SI PILE) 3.SCHIMBAREA MENTALITĂŢII. şi poate atunci peste multi ani vom vedea si noi "CERUL SEMĂNAT CU DIAMANTE". MERSI. ............................................ …prima întrebare pe care o pune un actor atunci cînd intră în scenă este: DE UNDE VINE PERS. LUI ATUNCI CÎND INTRĂ ÎN SCENĂ.
…prima întrebare pe care o pune un regizor atunci cînd vrea să facă (monteze) o piesă este: care-i mesajul aceste-i piese(autorului).
da,sîntem români,acest lucru este indiscutabil!
dar…cine are nevoie de acest marş???
noi?
acei de peste prut?
sau ei?(acei din culise, acei din spatele cortinei, acei care dirijează, manipulează, profită)
acum, după evenimentele din aprilie, OARE putem spune că sîntem mai liberi, mai democraţi…
desigur că nu!!!!
marşul trebuie să fie,
dar…cred, că nu ne grăbim,ci întîrziem,adică EI,ÎNTÎRZIE!!!
ŞI ştiţi DE CE???
evident pentru că au alte scopuri!
e foarte usor să intri în europa si după aia să te speli pe mîini.
dar, nimeni, n-o să facă nimic pentru noi, în locul nostru şi decît să mergi să speli curu unei babe nu tot e mai bine să rămîi acasă şi să munceşti aici, pe loc.
sîntem în secolul de piatră aproape la toate capitolele si ca să miscăm cumva lucrurile avem nevoie de reforme, de oameni carora într-adevar le pasa, nu de PSEUDO-PATRIOŢI.
MUNCA ASUPRA NOASTRĂ, ZI DE ZI CONSTRUCTIV, FARA JALE, FARĂ MILĂ, PÎNĂ LA “SÎNGE”!
1.CULTURĂ
2.ÎVĂŢĂMÎNT(CINSTIT,FĂRĂ CUMĂTRISM SI PILE)
3.SCHIMBAREA MENTALITĂŢII.
şi poate atunci peste multi ani vom vedea si noi “CERUL SEMĂNAT CU DIAMANTE”.
MERSI.
……………………………………..

]]>
Comentariu la Mai bine mort decât ONG-ist! de către Natan /mai-bine-mort-decat-ong-ist-2/#comment-278 Natan Fri, 24 Aug 2012 07:39:11 +0000 /?p=2461#comment-278 Interesant, cum acel excedent este reflectat în declarația de venituri a ONG-ului la finele anului - legea spune clar că ele trebuie să fie non-profit. Dacă este chiar așa, trebuie să fie ceva ce-mi scapă (mie și fiscului, presupun). Referitor la structura bugetelor - companiile normale tot fac bugetări. Însă existența bugetului nu exclude procesul permanent de optimizare a cheltuielilor în cadrul unui exercițiu bugetar. Într-o companie aceasta are sens, și chiar se face. Într-un ONG - nu. Dacă ONG-ul face economii și nu asimilează integral bugetul alocat, nu câștigă nimic, nu arată bine în fața finanțatorilor și de obicei are probleme să mai primească bugete de aceleași volume în anii următori. Pare interesantă și plină de contradicții interne afirmația „La modul teoretic, ong-urile sînt parte din ecosistemul economic și ca atare produc plusvaloare.” Dacă e să analizăm o economie atât de săracă în resurse, cum e acea a Moldovei, în care fiecare factor de producție contează, ar fi mai înțelept să utilizăm resursele noastre în ramurile economiei cu cea mai mare valoare adăugată. Și nu acolo unde plusvaloarea este produsă „la modul teoretic”. Nu știu de unde a apărut în discuție polițistul. Zău. Interesant, cum acel excedent este reflectat în declarația de venituri a ONG-ului la finele anului – legea spune clar că ele trebuie să fie non-profit. Dacă este chiar așa, trebuie să fie ceva ce-mi scapă (mie și fiscului, presupun).

Referitor la structura bugetelor – companiile normale tot fac bugetări. Însă existența bugetului nu exclude procesul permanent de optimizare a cheltuielilor în cadrul unui exercițiu bugetar. Într-o companie aceasta are sens, și chiar se face. Într-un ONG – nu. Dacă ONG-ul face economii și nu asimilează integral bugetul alocat, nu câștigă nimic, nu arată bine în fața finanțatorilor și de obicei are probleme să mai primească bugete de aceleași volume în anii următori.

Pare interesantă și plină de contradicții interne afirmația „La modul teoretic, ong-urile sînt parte din ecosistemul economic și ca atare produc plusvaloare.” Dacă e să analizăm o economie atât de săracă în resurse, cum e acea a Moldovei, în care fiecare factor de producție contează, ar fi mai înțelept să utilizăm resursele noastre în ramurile economiei cu cea mai mare valoare adăugată. Și nu acolo unde plusvaloarea este produsă „la modul teoretic”.

Nu știu de unde a apărut în discuție polițistul. Zău.

]]>
Comentariu la Mai bine mort decât ONG-ist! de către ospoon.eu /mai-bine-mort-decat-ong-ist-2/#comment-277 ospoon.eu Tue, 17 Jul 2012 09:15:46 +0000 /?p=2461#comment-277 Iulia Popovici: Omul vostru de afaceri nu știe de excedent, de pildă, echivalentul profitului în cazul ong-urilor, care nu neapărat se redistribuie. Este capitalul ong-urilor. Din el, de pildă, se iau contribuțiile proprii în aplicațiile de granturi. Iar aia cu că tre să cheltuiească toți banii ca să nu-i dea înapoi: păi tu i-ai primit pe o anume structură de buget, îi cheltuiești că ai nevoie de ei, nu ți-a dat cineva găleata de lei cu un termen limită să scapi de ei. Și tot așa. La modul teoretic, ong-urile sînt parte din ecosistemul economic și ca atare produc plusvaloare. Nici polițistul nu produce nimic, dar în cazul ăsta îți iei bodyguard, care nici el să nu producă nimic? Cum ne-am specializat toți în România în constituționalism, această frecare a subiectului 'productivității' statului sună curat de secol XIX, zău. Iulia Popovici:
Omul vostru de afaceri nu știe de excedent, de pildă, echivalentul profitului în cazul ong-urilor, care nu neapărat se redistribuie. Este capitalul ong-urilor. Din el, de pildă, se iau contribuțiile proprii în aplicațiile de granturi. Iar aia cu că tre să cheltuiească toți banii ca să nu-i dea înapoi: păi tu i-ai primit pe o anume structură de buget, îi cheltuiești că ai nevoie de ei, nu ți-a dat cineva găleata de lei cu un termen limită să scapi de ei. Și tot așa. La modul teoretic, ong-urile sînt parte din ecosistemul economic și ca atare produc plusvaloare.

Nici polițistul nu produce nimic, dar în cazul ăsta îți iei bodyguard, care nici el să nu producă nimic?

Cum ne-am specializat toți în România în constituționalism, această frecare a subiectului ‘productivității’ statului sună curat de secol XIX, zău.

]]>
Comentariu la Intermediarul de către Ana-Maria Naszyńska /intermediarul/#comment-276 Ana-Maria Naszyńska Wed, 11 Jul 2012 16:00:32 +0000 /?p=1522#comment-276 Trăind în Franța, am cam uitat cum e să-ți asiguri nota cu mită. Am fost destul de norocoasă să nu trec prin necesitatea de am-mi cumpăra notele la liceu. Poate notele de la bacalaureat îți pot asigura un loc la Universitate, însă studenții se înșeală dacă cred că cuiva îi mai pasă de note. Nimeni în Europa nu se mai uită la notele pe care le-ai luat. Angajatorii la lucru aleg în mare parte după experiență și hobby-uri. Trăind în Franța, am cam uitat cum e să-ți asiguri nota cu mită. Am fost destul de norocoasă să nu trec prin necesitatea de am-mi cumpăra notele la liceu.
Poate notele de la bacalaureat îți pot asigura un loc la Universitate, însă studenții se înșeală dacă cred că cuiva îi mai pasă de note. Nimeni în Europa nu se mai uită la notele pe care le-ai luat. Angajatorii la lucru aleg în mare parte după experiență și hobby-uri.

]]>
Comentariu la Corupția în universități nu e un rău care trebuie eliminat, zic 54.2% dintre studenți de către Adrian Simon Lopaci /coruptia-in-universitati-nu-e-un-rau-care-trebuie-eliminat-zic-54-2-dintre-studenti/#comment-275 Adrian Simon Lopaci Tue, 26 Jun 2012 13:22:30 +0000 /?p=1847#comment-275 Datele sunt imbucuratoare. Cu cat e mai viril virusul care se plodeste in pantecele nesatios al societatii noastre cu atat mai imuna va fi ea dupa un eventual tratament eficace. Moldova poate servi drept soarece de laborator pentru diferiti experti in domeniu - o tara mica, doldora de erori de sistem, cu un popor moale la suflet, credul si dornic de a fi modelat de cineva. Seamana mai degraba cu o bucata de plastilina; pacat insa ca nimeni nu se joaca cu ea. Nivelul coruptiei si atitudinea fata de ea sunt absolu normale si logice. Anormal ar fi daca am fi toti corupti pana in maduva falangelor dar am fi cu inversunare impotriva ei. Ar suna ca si cum o prostituata protesteaza impotriva abuzurilor sexuale la ora 3 de noapte pe Poltava. Prin comentarii vad inaripari de genul "...sa nu fi fost coruptia...", "...am hotarat sa invat ca sa schimb ceva in societatea noastra...". So naive. Stimabilul nu invata ca sa schimbe societatea ci ca sa se schimbe pe dansul insusi, societatea s-a schimba ea singura fara interventia tanarului martir. Prezenta coruptiei este salutabila ca fenomen si denota doar faptul ca tara se incadreaza in limitele normalitatii conjuncturii istorice, politice si geografice in care se afla. Inveti pentru tine, lucrezi pentru tine, faci totul pentru tine. Cu cat mai egoist vei fi cu atat mai multe beneficii o sa aduci unei societati care ar tinde sa fie capitalista. Vei fi egoist si te vei stradui sa-ti fortifici aceasta calitate superba - atunci nici mita nu vei da. Totul dispare automat. Moldovenii sufera de sindromul Stockholm deja de secole in sir. Trece pe aici cui nu-i lene si le trage o mama de viol da ei stau si le plang dorul, ii mai asteapta cu paine sare si ulcioras de vin si isi creaza o reputatie de popor primitor, bland si bun la suflet. Bullshit. De ni s-ar duce vestea in lume drept zgarie-branza si zgarcioabe sa vedeti ce o sa se mai rupa investitorii pe la usile vamilor. Nici nu mai vreau sa recitesc ce am scris ca am impresia ca o fi un terci de aiureli. :) Datele sunt imbucuratoare.
Cu cat e mai viril virusul care se plodeste in pantecele nesatios al societatii noastre cu atat mai imuna va fi ea dupa un eventual tratament eficace.
Moldova poate servi drept soarece de laborator pentru diferiti experti in domeniu – o tara mica, doldora de erori de sistem, cu un popor moale la suflet, credul si dornic de a fi modelat de cineva. Seamana mai degraba cu o bucata de plastilina; pacat insa ca nimeni nu se joaca cu ea.
Nivelul coruptiei si atitudinea fata de ea sunt absolu normale si logice. Anormal ar fi daca am fi toti corupti pana in maduva falangelor dar am fi cu inversunare impotriva ei. Ar suna ca si cum o prostituata protesteaza impotriva abuzurilor sexuale la ora 3 de noapte pe Poltava.
Prin comentarii vad inaripari de genul “…sa nu fi fost coruptia…”, “…am hotarat sa invat ca sa schimb ceva in societatea noastra…”. So naive. Stimabilul nu invata ca sa schimbe societatea ci ca sa se schimbe pe dansul insusi, societatea s-a schimba ea singura fara interventia tanarului martir. Prezenta coruptiei este salutabila ca fenomen si denota doar faptul ca tara se incadreaza in limitele normalitatii conjuncturii istorice, politice si geografice in care se afla. Inveti pentru tine, lucrezi pentru tine, faci totul pentru tine. Cu cat mai egoist vei fi cu atat mai multe beneficii o sa aduci unei societati care ar tinde sa fie capitalista. Vei fi egoist si te vei stradui sa-ti fortifici aceasta calitate superba – atunci nici mita nu vei da. Totul dispare automat. Moldovenii sufera de sindromul Stockholm deja de secole in sir. Trece pe aici cui nu-i lene si le trage o mama de viol da ei stau si le plang dorul, ii mai asteapta cu paine sare si ulcioras de vin si isi creaza o reputatie de popor primitor, bland si bun la suflet. Bullshit. De ni s-ar duce vestea in lume drept zgarie-branza si zgarcioabe sa vedeti ce o sa se mai rupa investitorii pe la usile vamilor.
Nici nu mai vreau sa recitesc ce am scris ca am impresia ca o fi un terci de aiureli. :)

]]>
Comentariu la Corupția în universități nu e un rău care trebuie eliminat, zic 54.2% dintre studenți de către ospoon.eu /coruptia-in-universitati-nu-e-un-rau-care-trebuie-eliminat-zic-54-2-dintre-studenti/#comment-274 ospoon.eu Sat, 23 Jun 2012 06:07:40 +0000 /?p=1847#comment-274 Cum a zis cineva, Moldova e cam singura țară din lume unde se plătește ca să nu se învețe :) Cum a zis cineva, Moldova e cam singura țară din lume unde se plătește ca să nu se învețe :)

]]>