ospoon.eu

Author

Charles Dickens

Cum? Prin dialog constructiv, analize și inițiative. Pentru cine? Pentru cei care, dincolo de geografie, viziuni politice, etnie sau credință, cred că a gândi, a spune și a face se includ în același cerc.

Spoon Wars Dezbatere PUBLICĂ

Numărul de pe tanc e irelevant.

Dezbatere la Universitatea Alecu Russo din Bălți la tema „Statul ar trebui să creeze o identitate națională.”

Guvern:

Prim Ministru – Andrei Panici, formator, licențiat în științe politice, economie și matematică
Membru al Guvernului – Cristina Cojocaru, expert anti-corupție, licențiată în Drept

Opoziție:

Liderul Opoziției – Marcel Spătaru, inițiator CUC, Erudit Club și Erudit Cafe, licențiat în științe politice
Membru al Opoziției – Lucia Aprodu, producător TV, realizator de emisiune radio, licențiat în studii politice și relații internaționale

Adauga comentariu
  1. Andrian Bîtcă
    Andrian Bîtcă

    Nu știu dacă respectivul vizitează acest site, dar aș avea o întrebare către Andrei Panici. După cum spuneați, ar trebui să cunoaștem mai bine nu bangladeșenii, nu chinezii și nici argentinienii, dar să cunoaștem etniile prezente pe teritoriul țării noastre (găgăuzii, rușii etc.). Cum să îi cunoaștem pe ei dacă noi nu știm cine suntem noi?, după cum spuneați, că nu știți ce identitate avem. Încă ceva, dacă se numește limba și literatura română, ce să facă acolo autorii găgăuzi? Dacă cineva și dorește să îi cunoască, o poate face căutând informație la bibliotecă, sau pe internet. Cât ține de istorie, aici devine amuzant. Ce poți învăța despre găgăuzii de la noi din țară? Nimic. Ceea ce vreți voi, este ca și cum ar trebui să învățăm istoria Chișinăului aparte, istoria Bălților aparte. Când învățam eu, istoria românilor arăta cam așa: istoria Valahiei, istoria Transilvaniei și istoria Țării Moldovei. Bucata noastră de pământ pe care locuim, sub această forma are mai puțin de 200 de ani (dacă scădem anii în care a făcut parte din România Mare). Am uitat din ce clasă se învață istoria, dar presupun că de prin clasa 5. Cum ați dori să se predea această istorie a Basarabiei care are 200 de ani, în 5 ani de școală, sau chiar 8 ani, dacă este să luăm în calcul și liceul. Nu este nici o problemă că se numește istoria românilor. Rumâni erau numiți locuitorii celor 3 principate române și înainte ca ele să se unească. Așa îi numeau toți, indiferent că erau din Transilvania, Valahia sau Moldova. Numele de Moldova a venit după cum zice legenda de la numele râului Molda (sper că nu am greșit :D ). Așa că lumea de aici se numeau moldoveni doar din considerente geografice. Am văzut că le-ați luat apărarea acelor ruși care, după cum spunea o domnișoară din sală, iau răspuns în rusă că ei vorbesc doar moldoveneasca. Ziceți că sunt defensivi? Defensiva nu trebuie să te facă să arăți ridicol. Și da, ei mi se par ridicoli. La fel cum și membrii din Patrioții Moldovei, sunt în majoritate vorbitori de rusă. Cred că de la ei s-au inspirat acei tineri care strângeau semnături. Dar schimbări vor fi cât de curând. Sunt sigur de asta. Doar că încă nu știu pe cine vor avantaja ele. Și la sigur nu pe toți.

  2. ospoon.eu
    ospoon.eu

    Vitalie Vovc: ‎”Intoleranta vine din necunoastere”: dar dacă nu există nici măcar dorința de a cunoaște, atunci cum facem?
    Paula Erizanu: Dacă se învață în școli, o facem volens nolens…(foarte democratic))
    Vitalie Vovc: Daa, așa este. Cu școlarii. Dar cu acei care nu mai frecventează demult școala și care, volens nolens, decid astăzi și în următorii 15-20 de ani de… tot?
    Vitalie Vovc: Piața creează națiunea (am simplificat) ???!!! oho…
    Vitalie Vovc: la finalul dezbaterii nu sînt de acord nici cu unii, nici cu alții. dar e foarte bine ca se discută. e și mai bine cînd se discută în chiar “krasnaya stolitsa” :D !

  3. Dan Perciun
    Dan Perciun

    Mic experiment de imaginatie.

    Cateva intrebari fundamentale :

    De ce avem nevoie de identitate nationala?

    Solidaritate si capital social

    Care este umplutura ideologica si cum o promovam? Ce ne uneste ? Care-i solutia ?

    Tipuri ideale:

    a) Natiunea = popor, membru romanul-basarabean – se identifica etnic– vorbeste romana, cunoaste istoria romanilor, joaca hora la nunti si recita din Stanescu in minutele de melancolie. Asta ar presupune o asimilare zdravana, interzicerea predarii in alte limbi decat in limba romana, serviciu militar obligatoriu, grupe entice mixte la universitati – 19th century style.

    Fezabil? Nu chiar – ar lua mai multe generatii, potential pentru nesupunere civila, UE nu cred sa fie incantata de incalcarea drepturilor minoritatilor, si nici tarile mama nu cred sa aplaude asa initiative.

    b) Natiunea = construct civic – membru cetateanul Republicii Moldova – crede in valori civice, stat de drept, libertate de exprimare, egalitate de sanse – si alte chestii liberale. vorbeste romana ca limba de comunicare interetnica, cunoaste si limba nationala, stie cum au ajuns gagauzii pe taramurile mioritice, recita din Puskin si Eminescu. Dedublat identitar – are o identitate civica dominanta si una etnica.

    Fezabil ? Cum? scoli aloligve : not a good idea, creeaza comunitati paralele, scopul este de a creea experiente traite in comun bazate pe participare pe picior de egalitate intre diferite etnii, respectiv scoli cu predare in romana. Curriculumul trebuieste adaptat sa contina si studiul culturilor minoritare de pe teritoriu – care culturi ? buna intrebare, punem prag procentual, daca punem discriminam ? bulgari gaugauzi rusi ucraineni, evreii si tiganii ?

    Ce-o sa zica prietenii nostri romani-basarabeni, in fond dam la o parte conceptul de stat natiune, stirbim din identitatea milenara a acestui teritoriu care a fost este si va fi pamant romanesc.

    Riscuri : incurajm separatismul. In fond accentuam diferentele etnice iar declarandu-ne un stat polietnic dam idei nationalistilor gagauzi.

    c) Natiunea moldoveneasca : membru hibridus-moldavus : vorbeste romana/moldoveneasca, convins indiferent de etnia reala ca este moldovean si ca asa etnie exista dintotdeauna. A fi moldovean inseamna sa te fi nascut aici, pamant multicultural din totdeauna, ce ne caracterizeaza ca moldoveni melanjul cultural – sincretismul roman-bulgaro-gagauzo-rus. Trebuie de inventat ceva mituri despre cum populatia acestui teritoriu are radacini puternice slave otomane si bulgare respectiv este o identitate cu totul si cu totul aparte.

    Fezabil ? nu foarte credibil…

    Ce identitate incercam noi sa construim ?

  4. Dan Perciun
    Dan Perciun

    ce tine de stat, arata-mi un stat care nu promoveaza o identitate nationala, limba oficiala si sarbatori oficiale parca toate au de prin secolul 19 incoace. este inevitabil.

  5. Andrian Bîtcă
    Andrian Bîtcă

    Dane, astea au fost niște replici adresate mie? :)

  6. Dan Perciun
    Dan Perciun

    nu neaparat) era mai mult o replica la cele expuse in video-uri

  7. NNRML
    NNRML

    “natiune inseamna … pa-sa-port.” ce aiureala.

    un obicei deranjant de la debatorii-frati pindoshi – aplauze in masa…asta-i cool? asta-i trendy? dc in plm sa nu bati din palme si sa nu iriti cu bataia in lemn????

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.