Comentarii la: Mai bine mort decât ONG-ist! /mai-bine-mort-decat-ong-ist-2/ Platformă de gândit, zis și făcut Wed, 14 Nov 2012 16:52:26 +0000 hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.4.1 De către: Natan /mai-bine-mort-decat-ong-ist-2/#comment-278 Natan Fri, 24 Aug 2012 07:39:11 +0000 /?p=2461#comment-278 Interesant, cum acel excedent este reflectat în declarația de venituri a ONG-ului la finele anului - legea spune clar că ele trebuie să fie non-profit. Dacă este chiar așa, trebuie să fie ceva ce-mi scapă (mie și fiscului, presupun). Referitor la structura bugetelor - companiile normale tot fac bugetări. Însă existența bugetului nu exclude procesul permanent de optimizare a cheltuielilor în cadrul unui exercițiu bugetar. Într-o companie aceasta are sens, și chiar se face. Într-un ONG - nu. Dacă ONG-ul face economii și nu asimilează integral bugetul alocat, nu câștigă nimic, nu arată bine în fața finanțatorilor și de obicei are probleme să mai primească bugete de aceleași volume în anii următori. Pare interesantă și plină de contradicții interne afirmația „La modul teoretic, ong-urile sînt parte din ecosistemul economic și ca atare produc plusvaloare.” Dacă e să analizăm o economie atât de săracă în resurse, cum e acea a Moldovei, în care fiecare factor de producție contează, ar fi mai înțelept să utilizăm resursele noastre în ramurile economiei cu cea mai mare valoare adăugată. Și nu acolo unde plusvaloarea este produsă „la modul teoretic”. Nu știu de unde a apărut în discuție polițistul. Zău. Interesant, cum acel excedent este reflectat în declarația de venituri a ONG-ului la finele anului – legea spune clar că ele trebuie să fie non-profit. Dacă este chiar așa, trebuie să fie ceva ce-mi scapă (mie și fiscului, presupun).

Referitor la structura bugetelor – companiile normale tot fac bugetări. Însă existența bugetului nu exclude procesul permanent de optimizare a cheltuielilor în cadrul unui exercițiu bugetar. Într-o companie aceasta are sens, și chiar se face. Într-un ONG – nu. Dacă ONG-ul face economii și nu asimilează integral bugetul alocat, nu câștigă nimic, nu arată bine în fața finanțatorilor și de obicei are probleme să mai primească bugete de aceleași volume în anii următori.

Pare interesantă și plină de contradicții interne afirmația „La modul teoretic, ong-urile sînt parte din ecosistemul economic și ca atare produc plusvaloare.” Dacă e să analizăm o economie atât de săracă în resurse, cum e acea a Moldovei, în care fiecare factor de producție contează, ar fi mai înțelept să utilizăm resursele noastre în ramurile economiei cu cea mai mare valoare adăugată. Și nu acolo unde plusvaloarea este produsă „la modul teoretic”.

Nu știu de unde a apărut în discuție polițistul. Zău.

]]>
De către: ospoon.eu /mai-bine-mort-decat-ong-ist-2/#comment-277 ospoon.eu Tue, 17 Jul 2012 09:15:46 +0000 /?p=2461#comment-277 Iulia Popovici: Omul vostru de afaceri nu știe de excedent, de pildă, echivalentul profitului în cazul ong-urilor, care nu neapărat se redistribuie. Este capitalul ong-urilor. Din el, de pildă, se iau contribuțiile proprii în aplicațiile de granturi. Iar aia cu că tre să cheltuiească toți banii ca să nu-i dea înapoi: păi tu i-ai primit pe o anume structură de buget, îi cheltuiești că ai nevoie de ei, nu ți-a dat cineva găleata de lei cu un termen limită să scapi de ei. Și tot așa. La modul teoretic, ong-urile sînt parte din ecosistemul economic și ca atare produc plusvaloare. Nici polițistul nu produce nimic, dar în cazul ăsta îți iei bodyguard, care nici el să nu producă nimic? Cum ne-am specializat toți în România în constituționalism, această frecare a subiectului 'productivității' statului sună curat de secol XIX, zău. Iulia Popovici:
Omul vostru de afaceri nu știe de excedent, de pildă, echivalentul profitului în cazul ong-urilor, care nu neapărat se redistribuie. Este capitalul ong-urilor. Din el, de pildă, se iau contribuțiile proprii în aplicațiile de granturi. Iar aia cu că tre să cheltuiească toți banii ca să nu-i dea înapoi: păi tu i-ai primit pe o anume structură de buget, îi cheltuiești că ai nevoie de ei, nu ți-a dat cineva găleata de lei cu un termen limită să scapi de ei. Și tot așa. La modul teoretic, ong-urile sînt parte din ecosistemul economic și ca atare produc plusvaloare.

Nici polițistul nu produce nimic, dar în cazul ăsta îți iei bodyguard, care nici el să nu producă nimic?

Cum ne-am specializat toți în România în constituționalism, această frecare a subiectului ‘productivității’ statului sună curat de secol XIX, zău.

]]>