Imagine de Stefan Zsaitsits
Cum ai ajuns să activezi ca intermediar?
Totul a început cu examenul de la matematică. Colegii au observat că sunt mai shustrii și mi-au propus să rezolv problema cu examenul. Astfel am înțeles sistemul, am făcut cunoștință cu alți intermediari și am învățat totul pe parcurs.
Cât câștigi? Care e tariful pentru note?
10%-15% din plată; tariful e foarte simplu: 500 de lei – nota 5, 600 de lei – nota 6, 700 de lei – nota 7 ș.a.m.d. Deși depinde și de profesori, unii sunt mai scumpi. Majoritatea studenților care plătesc vor note de 6-7. Rar vrea cineva 10, doar câte unul-doi din fiecare facultate pe an. Și atunci plătesc diferența dintre nota lor și nota pe care o doresc.
Cei care au în mod normal 10 învață, dar niv
Câți studenți „ajuți” anual?
200. De la facultățile de drept, business și administrare, finanțe. Dar alți intermediari lucrează mai mult și au și câte 1000 de studenți pe an.
Îți place ceea ce faci?
În linii generale… nu.
De ce?
Folosesc puterea și relațiile pentru a oferi studenților ceva ce nu le aparține. Metoda este ilegală, imorală. Vrei să trăiești cinstit, dar nu poți.
Câți intermediari cunoști în universitatea ta?
1 persoana anul III
3 persoane anul II
2 persoane anul I
La catedra de contabilitate sunt 2 persoane; ele dețin monopolul, sunt vreo 2 de la drept, dar acolo sunt mulți studenți și mă implic și eu.
Sunt și intermediari care activează de 7 ani.
Cum ai soluționa problema corupției în învățământ?
Și cei de sus iau mită, nu numai profesorii. Au acoperire, nu se tem de nimic, aici e cam greu.
Dacă ar fi prins un decan cu mita, s-ar opri totul, dar numai pentru un timp. Țin minte că anul trecut a fost prins un prof cu mita și atunci cam toți se temeau. Sunt și catedre la care nu se dă și nu se ia mită deloc, pentru că decanul este foarte dur.
În general, cred că ar trebui să fie înlăturați intermediarii, apoi și mass-media ar trebui sa faca gălăgie, salariile profesorilor ar trebui să fie mai mari.
Nu te temi să fii prins?
Este oleacă de teamă, dar mi-au spus că în caz de sunt prins, să tac, să nu zic nimc, profii sunt mai deștepți și se vor descurca.
A fost un caz într-un an când intermediarul a trebuit să plătească colaboratorilor CCCEC, un an a lucrat gratis.
Mai sunt profesori mai principiali, care nu acceptă mită. În cazurile acestea, studenții merg la șeful de catedră atunci când profesorul absentează și se descurcă cu el.
Care e cea mai puțin coruptă facultate?
Cea mai puțin coruptă facultate e cibernetica. Cei care merg la cibernetică se duc acolo să învețe.
Adauga comentariu
Ana-Maria Naszyńska
Trăind în Franța, am cam uitat cum e să-ți asiguri nota cu mită. Am fost destul de norocoasă să nu trec prin necesitatea de am-mi cumpăra notele la liceu.
Poate notele de la bacalaureat îți pot asigura un loc la Universitate, însă studenții se înșeală dacă cred că cuiva îi mai pasă de note. Nimeni în Europa nu se mai uită la notele pe care le-ai luat. Angajatorii la lucru aleg în mare parte după experiență și hobby-uri.