ospoon.eu

Author

Charles Dickens

Cum? Prin dialog constructiv, analize și inițiative. Pentru cine? Pentru cei care, dincolo de geografie, viziuni politice, etnie sau credință, cred că a gândi, a spune și a face se includ în același cerc.

Tema Lunii CORUPȚII

Corupția în universități nu e un rău care trebuie eliminat, zic 54.2% dintre studenți

Un studiu realizat de Centrul pentru Transparență și Drepturile Omului în 2009, pe un eșantion de 400 de studenți din anul I, în semestrul 2, de la 13 facultăți cu predare în limba română și de 210 studenți din anul 3, toți în cadrul USM. Mai jos găsiți datele din studiul cantitativ efectuat de către CNTDO. Vom reveni cu detalii din studiul calitativ de măsurare a nivelului de corupție în curând.

Rezultatele pot înregistra erori din cauza fenomenului de dezirabilitate (respondenții spun nu ceea ce cred, ci ceea ce cred ei că vrea societatea să audă). Deși studiile au fost efectuate în 2009 și în 2010, considerăm că datele rămân relevante și azi, ținând cont de faptul că niciun program de amploare de eliminare a corupției în învățământ nu a fost lansat între timp.
Cum explicăm diagrama a doua? Presupunem că studenții din anul I: 1. au fost acceptați cu toții la facultate 2. nu au avut un sistem de relații suficient de dezvoltat pentru a-și asigura admiterea. 3. sistemul computerizat de admitere asigură o mai mare obiectivitate. 4. în anul 1 încă nu se discută atât de deschis între studenți. 5. fenomenul de dezirabilitate socială.
Admiterea în universități (2009):
Din totalitatea studenților intervievați, doar 45.8% au afirmat că nu ar accepta să existe corupție la facultatea lor, în timp ce ceilalți 54.2% dintre studenți nu consideră corupția un rău care trebuie eliminat.
Studenții consideră corupția cea mai justificată pentru:
1. A obține un loc în cămin
2. A obține o notă mai bună
3. A intra la facultate
Doar 35.8 % dintre respondenți au afirmat că ar apela, în caz de corupție, la organele de combatere și prevenire a corupției.
MITA (2009)

• Peste 1/3 de respondenți consideră că profesorii și intendenții de cămin sunt implicați în procesul de luare de mită într-o măsură foarte mare sau mare.

• Din totalitatea studenţilor chestionaţi, 20,1% au confirmat că au fost implicaţi în oferirea de mită (79 din 394 de
respondenți care au răspuns la întrebarea dată). Aproape 63% dintre ei au dat mită sub formă de bani.

• Cel mare nivel de cunoaștere a cazurilor de corupție a fost înregistrat la studenții facultăților Științe Economice (29 din 30 de studenți) și Drept (26 din 31 de studenți).

Raportarea cazurilor de mită (2009):

 

La întrebarea cui aţi putea adresa personal o plângere referitor la corupţie? cei mau mulți studenți au afirmat că ar apela la:
CCCEC -28,6%,
decanat 14,3%
rectorat – 14,2%.

În opinia studenților cele mai eficiente măsuri de combatere a corupției ar fi:

1. Stabilirea controlului din partea facultăţii și universității.

2. Sancţionarea mai severă a persoanelor implicate în darea/luarea de mită.

3. Ridicarea salariilor pentru angajaţii universităţilor.

 

 

Trișarea:

Din totalul studenţilor intervievaţi nu copiază deloc 6,3%, respectiv procentul celora care copiază mai rar sau mai des este de 93,7%.

Studenţii percep copiatul (trişarea) ca o acţiune individuală, ce nu reprezintă o deviere morală gravă şi care nu ar trebui condamnată foarte mult.

 

Cămine (2010, 210 studenți din anul III):

În cadrul cercetării au fost chestionați 210 de studenţi din anul III de studii din cadrul Universității de Stat din Moldova, domiciliați în căminele USM.

  • Despre existența corupției în cadrul procedurii de cazare, au auzit 74,6%, iar despre manifestarea corupției în timpul traiului în cămin 68,4%
  • În opinia studenților intendentul este persoana supusă într-o măsură mai mare actelor de corupție, atît în cadrul procedurii de cazare (65,4%) cît și pe parcursul traiului în cămin (67,9).

 

Adauga comentariu
  1. Andrei Dorofei
    Andrei Dorofei

    lol @ jumãtate din rezultatele sondajelor

    P.S. corupţie la admitere nu este pentru cã intrã tãţ la rând. Şi eu îs la ULIM dacã ceva, Finanţe şi nu mai ştiu ce )

  2. ospoon.eu
    ospoon.eu

    da, merci, Andrei, includem în primul rând și asta! succes la luarea diplomei! )

  3. Ali Muhjdilan
    Ali Muhjdilan

    sincer sa va spun in primul si al doilea an de studii am dat mita si nici nu ma apucam de carte daca stiam ca profesorul ia bani.La sfirsitul anului doi m-am pus pe ginduri.. am terminat doi ani si nu stiu nimic din ceea ce mi s-a predat..ce folos mai este sa invat daca nu am cunostintele necesare si ce viitor o sa am. Uitindu-ma cine ma inconjoara , in ce tara traiesc,cultura oamenilor, mi-am facut o concluzie, cauza este coruptia.Sa nu fi fost coruptia avea sa traim diferit si nu mai avea sa avem noi atitea cershatori pe drumuri sau tineri plecati peste hotare.Acum fiind in anul trei nici nu ma gindesc si nu-mi mai pun intrebarea daca profesorul ia bani.Am inceput sa studiez pentru a avea un viitor , pentru a putea schimba ceva in societate si pentru a ma putea mindri cu cunostintele pe care le am.
    E greu sa nu ia-i mita cand salariul tau cu greu ajunge la 3000 lei,munca profesorului nu e platita in destul de aceea si apare acest fenomen.Cu citi va ani in urma era o publicitate cum un student de la medicina plateste profesorului sau.Dupa un timp profesorul nimereste pe patul de operatie si medicul care il lecuieste este tocmai studentul de la care a luat bani , in final profesorul se stinge din viata.Eu cred ca ar fi de folos sa ruleze aceasta reclama si acum si sa fie filmate si altele punind accent pe nemultumirea societatii , cum sunt drumurile necalitative , tinerii plecati peste hotare , preturi inalte in raport cu salarii mici , decesuri din cauza soferului care stie ca va plati politistului si va merge mai departe sau judecatorului care ii va pune amenda de 5000 lei unui bussinesman care a furat de 5 mln etc.

  4. ospoon.eu
    ospoon.eu

    Profesorul Alexandru Zgardan spune: Nu sunt de acord că cauza principală a corupției sunt salariile reduse. Am vorbit despre asta de multiple ori. Mulți profesori lucrează în mai multe locuri și cred că orice angajat dacă nu este satisfăcut cu venitul său – TREBUIE să-și caute un loc nou de muncă sau să-și schimbe domeniul de activitate – eu am facut-o și nu a fost greu.

    Cauza corupției e natura umana fără spirit, fără voința, banii ușori și câștigați repede fără merit. E lipsa de virtute, e natura oamenilor slabi.

  5. Anatol_Scurtu
    Anatol_Scurtu

    Pentru Alexandru Zgardan:
    Eu nu sunt de acord. Dupa mine, slabiciunea si lipsa de virtute a oamenilor e intocmai cauzata de viata dura la care oamenii nostri au fost expusi atata timp.

    Lipsa recompensei dupa o munca grea, lipsa de respect din partea guvernarii fata de aceasta munca si altele fac oamenii slabi si ii predispune la acte de coruptie si luare de mita. Eu vad aceasta slabiciune ca o cauza directa a situatiei socio-economice la noi de atata timp la noi in tara si nu invers.

  6. Alexandru Zgardan
    Alexandru Zgardan

    Pentru Anatol Scurtu:
    Eu sunt profesor universitar de 11 ani si am o intrebare foarte simpla:

    De ce unii cadri didactici au gasit iesirea din situatie fara a incalca legea si normele morale, dar majoritatea au gasit raspunsul in copruptie?

    De ce eu nu am nevoie de recunostinta din partea guvernului, dar altii au nevoie? De ce eu pot sa merg pe aecest drum, dar pentru altcineva e imposibil?

  7. ospoon.eu
    ospoon.eu

    Iată discuția pe larg de pe pagina noastră facebook între prof. Alexandru Zgardan și studenta Karina Jimbei:

    Alexandru Zgardan: Eu fiind profesor de 11 ani cred ca stiu de ce vorbesc. Si am trecut prin toate etapele de constientizare si am inceput cu un salariu de 700 de lei in 2001. Dar NICIODATA, nu am avut in vizor ideea ca mita ar fi o iesire din situatie. Imediat am inceput sa lucrez in mai multe locuri si pe urma am pus accentul pe activitati de afaceri, care nu aveau nimic cu domeniul universitar. Trebuie sa va dati seama ca orice om stie ce salarii au profesorii si in pofida acestui fapt incep aceasta cariera, deci constient multi ALEG sa fie corupti. Sunt putini profesori care s-au trezit cu o micsorarea socanta a veniturilor (afara de cei in varsta care mor de la an la an), marea majoritate a cadrelor corupte sunt absolventii de dupa independenta tarii, care ca si politistii, judecatorii si multe alte profesii de genu asta au devenit o metoda simpla de a face bani.

    Lasati piramidele lui Masow pentru ca oamenii care lucreaza ca profesori nu sunt chiar primitivi si piramida arata o expresie primitiva a instinctelor si necesitatilor. Cred ca nu va veti manca copilul vecinului daca veti muri de foame, macar ca piramida va cheama sa faceti asta. Un salariu de 3000 de lei e salarium mediu pe tara, deci profesorii nu sunt intr-o categorie care sunt subsalarizati dramatic corelativ cu alti salariati, sunt in numarul celor multi care sufera. Evident ca majorarea salariilor e mai bine decat un salariu existent, dar DOAR MAJORAREA NICIODATA nu va avea ca efect eradicare coruptiiei. Oamenii care au deprinderi sa faca bani usor pot fi platiti si cu 10,000 de lei si vor continua practicile vechi. Majorarile de salarii se vor face din contul impozitelor, asta inteleg ca propuneti, adica sa distribuiti putin mai diferit veniturile bugetare – nu vad asta ca o solutie, mai ales ca numarul de studenti scade si va scadea in urmatorii 20 de ani. Deci, in curand nici nu va fi nevoie de armata de profesori care exista astazi si o selectie naturala e normala. Stiati ca prin 2008 am avut numarul maxm de studenti din istoira existentei acestei tari? Natural ca ispita de a profita a fost si ea maxima – coruptia inflorea si continua pentru ca exista pe ambele parti si cerere si oferta.

    Guvenul nu e subiectul care peste tot trebuie sa participe – liberalziati domeniul universitar si coruptia va disparea atunci, ULIM-ul avea politici dure de combatere a coruptiei. Managementul universitar de stat se ocupa cu furatul – face garduri, havuzuri si alte chestii inutile prin care se mai spala bani, deci solutii de acolo nu cred ca vor fi. Iesirea din situatie e simpla – reforma in cadrul sistemului – salarii mai mari, dar cu o evaluare dura si corecta a profesorilor, in paralel cu o crestere a sanctiunii pentru coruptie si transparenta maxima (in Georgia a lucrat de minune). Si nu e atat de greu.

    @ Karina, in SUA copii sunt cei mai rasfatati, deci urmand logica Dvs. sunt si cei mai corupti? Nu cred, pentru ca am invatat acolo si nu e asa. Testarile dure la fel nu sunt deajuns – un cunoscator bun nu e olbligatoriu si un om capabil sa dea cunostintele – a fost demonstrat de multiple ori. E nevoie de evaluari la sfarsit de curs – pe mai multe criterii – in Franta sunt vreo 10, SUA tot. In dependenta de note profesorul avanseaza in carierea sau dat afara. In Franta, unde am ore la fel, pentru o nota sub 3,0 din 5,0 maximum proful este data afara de la servici. Notele le pun studentii. E nevoie sa vedem serviciile educationale ca o afacere si nu ca o ramasita a educatiei sovietice, unde educatia era gratis si deci studentii tratati ca puscariasi. Studiile se devalorizeaza acum si e un proces global, se vorbeste mult despre inflatia in educatie – studiile nu mai sunt o garantie a succesului sau a unui venit. Cred ca e nevoie sa facem studiile mai practice sa sa fugim de teoretizre, majoritatea profesorilor nu au lucrat o zi in domeniul pe care il predau si sunt foarte departe de realitate. Plus educatie trebuie sa fie inovatoare, noi inca scrim cu stilouri, pe cand toti deja au trecut pe laptopuri. Eu in clases occidentalte nu prea vad multe hartii – mai multe laptopuri, bibliotecile isi pierd rostul pentru ca informatia e usor accesibila online. Eu in discutie cu studentii mai mari nu o data ii intreb – ce procent din conspectele pe care le-ati scris atata a-ti folosit in profesia pe care o aveti. Nu vreau sa dezmagesc pe toti, dar la 1%.

    In general raspundeti-va la o intrbare simpla – ce faceti fiind student si ce inseamna sa fii student bun? Apoi intrebavi-va ce faceti fiind un nagajat si ce va face un specialist bun?

    Fiind student practicati abilitatile scrisului sub dictare, copiatului, plagiatului si analiza filosofica a diferitior intrebari. Fiind angjat – stati mai mult de 50% din zi in fata unui computer, negociati cu clienti, semnati contracte, analizati piata si cautati solutii la problemele companiei (daca vorbim despre privat), aveti sedinte unde e important sa comunicati eficient.

    Iată mai jos întreaga discuție încinsă de pe pagina noastră facebook între profesorul ALexandru Zgardan și studenta Karina Jimbei:

    Alexandru Zgardan: Nu sunt de acord ca cauza principala a coruptieisunt salariile reduse. Am vorbit despre asta de multiple ori. Multi profesori lucreaza in mai multe locuri si cred ca orice angajat daca nu este satisfacut cu venitul sau – TREBUIE sa-si caute un loc nou de munca sau sa-si schimbe domeniul de activitate – eu am facut-o si nu a fost greu.

    Karina Jimbei Coruptia este un fenomen docial care poarta un caracter mai deosebit,greu si care nu poate fi eradicat atit de usor,mai intii ar trebui sa fie perceput ca o problema!! Iar profesorii profita de a face bani pe spatele altora ce vor o diploma mai buna DAR, sa nu uite de calitatea predarii(profesorii sunt obligati sa fie devotati lucrului pe care il fac)astfel eu cred ca coruptia va purta un caracter mai putin evolutiv…

    ospoon.eu: în afara lipsei verticalității (care sigur e una din cauze, dar conform piramidei Maslo vine abia după ce stomacul e satisfăcut) totuși credeți că salariile profesorilor sunt pe merit? Sau dvs. afirmați mai degrabă că ÎN SITUAȚIA ACTUALĂ (și nu per general) e mai constructiv să căutăm singuri soluții pentru a ne putea asigura un trai decent decât să mizăm pe soluții din partea guvernului și a managementului universitar?
    Karina, ați putea reformula, vă rugăm, soluția din ultimele propoziții? În afară de conștientizarea propriu-zisă a corupției ca rău moral și economic, care e bineînțeles esențială :)

    Karina Jimbei: Sustin majorarea salariilor in rindul profesorilor la institutiile de invatamint si a celor de stat,dar nu cred ca va avea un efect pozitiv.Fenomenul coruptiei incepe mult mai devreme(de la gradinita,famile-in care copilul vede k i se cumpara atentia cu bunuri),ceea ce apoi capata dimensiuni mai mari.Eu totusi consider ca trebuie de pus accentul pe profesionalism si testari dure pentru personalul didactic,cererea studiilor la un nivel mai mare p/u ca STUDIILE CAPATA UN PRESTIGIU DEOSEBIT in prezent(+practica pentru angajare) de aici putem constata ca avem nevoie de specialisti buni,salariu in conformitate cu cunostinte;le si experienta obtinuta.Profesia tre sa fie o pasiune si un hobby-dar nu o metoda de a capata bani,sigur ca remunerarea conteaza.

    Alexandru Zgardan Eu fiind profesor de 11 ani cred ca stiu de ce vorbesc. Si am trecut prin toate etapele de constientizare si am inceput cu un salariu de 700 de lei in 2001. Dar NICIODATA, nu am avut in vizor ideea ca mita ar fi o iesire din situatie. Imediat am inceput sa lucrez in mai multe locuri si pe urma am pus accentul pe activitati de afaceri, care nu aveau nimic cu domeniul universitar. Trebuie sa va dati seama ca orice om stie ce salarii au profesorii si in pofida acestui fapt incep aceasta cariera, deci constient multi ALEG sa fie corupti. Sunt putini profesori care s-au trezit cu o micsorarea socanta a veniturilor (afara de cei in varsta care mor de la an la an), marea majoritate a cadrelor corupte sunt absolventii de dupa independenta tarii, care ca si politistii, judecatorii si multe alte profesii de genu asta au devenit o metoda simpla de a face bani.

    Lasati piramidele lui Masow pentru ca oamenii care lucreaza ca profesori nu sunt chiar primitivi si piramida arata o expresie primitiva a instinctelor si necesitatilor. Cred ca nu va veti manca copilul vecinului daca veti muri de foame, macar ca piramida va cheama sa faceti asta. Un salariu de 3000 de lei e salarium mediu pe tara, deci profesorii nu sunt intr-o categorie care sunt subsalarizati dramatic corelativ cu alti salariati, sunt in numarul celor multi care sufera. Evident ca majorarea salariilor e mai bine decat un salariu existent, dar DOAR MAJORAREA NICIODATA nu va avea ca efect eradicare coruptiiei. Oamenii care au deprinderi sa faca bani usor pot fi platiti si cu 10,000 de lei si vor continua practicile vechi. Majorarile de salarii se vor face din contul impozitelor, asta inteleg ca propuneti, adica sa distribuiti putin mai diferit veniturile bugetare – nu vad asta ca o solutie, mai ales ca numarul de studenti scade si va scadea in urmatorii 20 de ani. Deci, in curand nici nu va fi nevoie de armata de profesori care exista astazi si o selectie naturala e normala. Stiati ca prin 2008 am avut numarul maxm de studenti din istoira existentei acestei tari? Natural ca ispita de a profita a fost si ea maxima – coruptia inflorea si continua pentru ca exista pe ambele parti si cerere si oferta.

    Guvenul nu e subiectul care peste tot trebuie sa participe – liberalziati domeniul universitar si coruptia va disparea atunci, ULIM-ul avea politici dure de combatere a coruptiei. Managementul universitar de stat se ocupa cu furatul – face garduri, havuzuri si alte chestii inutile prin care se mai spala bani, deci solutii de acolo nu cred ca vor fi. Iesirea din situatie e simpla – reforma in cadrul sistemului – salarii mai mari, dar cu o evaluare dura si corecta a profesorilor, in paralel cu o crestere a sanctiunii pentru coruptie si transparenta maxima (in Georgia a lucrat de minune). Si nu e atat de greu.

    @ Karina, in SUA copii sunt cei mai rasfatati, deci urmand logica Dvs. sunt si cei mai corupti? Nu cred, pentru ca am invatat acolo si nu e asa. Testarile dure la fel nu sunt deajuns – un cunoscator bun nu e olbligatoriu si un om capabil sa dea cunostintele – a fost demonstrat de multiple ori. E nevoie de evaluari la sfarsit de curs – pe mai multe criterii – in Franta sunt vreo 10, SUA tot. In dependenta de note profesorul avanseaza in carierea sau dat afara. In Franta, unde am ore la fel, pentru o nota sub 3,0 din 5,0 maximum proful este data afara de la servici. Notele le pun studentii. E nevoie sa vedem serviciile educationale ca o afacere si nu ca o ramasita a educatiei sovietice, unde educatia era gratis si deci studentii tratati ca puscariasi. Studiile se devalorizeaza acum si e un proces global, se vorbeste mult despre inflatia in educatie – studiile nu mai sunt o garantie a succesului sau a unui venit. Cred ca e nevoie sa facem studiile mai practice sa sa fugim de teoretizre, majoritatea profesorilor nu au lucrat o zi in domeniul pe care il predau si sunt foarte departe de realitate. Plus educatie trebuie sa fie inovatoare, noi inca scrim cu stilouri, pe cand toti deja au trecut pe laptopuri. Eu in clases occidentalte nu prea vad multe hartii – mai multe laptopuri, bibliotecile isi pierd rostul pentru ca informatia e usor accesibila online. Eu in discutie cu studentii mai mari nu o data ii intreb – ce procent din conspectele pe care le-ati scris atata a-ti folosit in profesia pe care o aveti. Nu vreau sa dezmagesc pe toti, dar la 1%.

    In general raspundeti-va la o intrbare simpla – ce faceti fiind student si ce inseamna sa fii student bun? Apoi intrebavi-va ce faceti fiind un nagajat si ce va face un specialist bun?

    Fiind student practicati abilitatile scrisului sub dictare, copiatului, plagiatului si analiza filosofica a diferitior intrebari. Fiind angjat – stati mai mult de 50% din zi in fata unui computer, negociati cu clienti, semnati contracte, analizati piata si cautati solutii la problemele companiei (daca vorbim despre privat), aveti sedinte unde e important sa comunicati eficient.

    Universitatile ignora majoritatea abilitatilor intr-adevar care au valoare. Contabilii fac in viata reala toata contabilitatea prin software, in universitati se invata de pa hartie si conturi pe de rost, la marketing se vorbeste despre Kotler, pe cand ar trebuie sa fie utilizate materiale video, imagini, resurse online etc. E un subiect mare. Problema e sistemica si neceista oameni noi, nu batranei care au invatat in URSS si care utilizeaza bilete la examene care au peste 70 de ani – comparati biletele parintilor vostri si ale voastre (mai stiti vreo tara cu asa sistem). In cetara mai exista registre unde cineva semneaza? nude exista borderouri de hartie sau matricole? Eu nu am vazut, macar ca predau in Europa si Asia si am invatat si in SUA.

    Karina Jimbei: Alexandru,fiind profesor e normal sa spui astfel,dar situatia reala este altfel… deci constatam fapete reale si situatia din RM .

    Alexandru Zgardan ‎@ Karina, eu sunt profesor si in Moldova, deci nu inteleg ce e normal sa spun si cum eu nu as fi la curent cu realitatea? Va rog detalii.

    Karina Jimbei Alexandru ai parerea ta si pozitia ta,as dori mult sa cred ca esti un profesionist bun si nu te confrunti cu coruptia pasiva sau activa.

    Alexandru Zgardan Nu ma confrunt pentru ca tot timpul am avut cate vreo 4-5 joburi – in afaceri, consultanta si avocatura.

    Cauza coruptiei e natura umana fara spirit, fara vointa, banii usori si castigati repede fara merit. E lipsa de virtute, e natura oamenilor slabi.
    Universitatile ignora majoritatea abilitatilor intr-adevar care au valoare. Contabilii fac in viata reala toata contabilitatea prin software, in universitati se invata de pa hartie si conturi pe de rost, la marketing se vorbeste despre Kotler, pe cand ar trebuie sa fie utilizate materiale video, imagini, resurse online etc. E un subiect mare. Problema e sistemica si neceista oameni noi, nu batranei care au invatat in URSS si care utilizeaza bilete la examene care au peste 70 de ani – comparati biletele parintilor vostri si ale voastre (mai stiti vreo tara cu asa sistem). In cetara mai exista registre unde cineva semneaza? nude exista borderouri de hartie sau matricole? Eu nu am vazut, macar ca predau in Europa si Asia si am invatat si in SUA.

    Alexandru Zgardan: Eu nu am cautat cauze, am descris caracteristicile problemei. Oamenii in 1939-1945, dar nu erau asa de slabi acum. La fel viata nu e dura, doar un om care nu a vazut greutati poate spune ca acum viata e dura – bunicul meu a fost prin Siberia, eu am fost la pat 5 ani, ceea ce avem acum nu e dur, e pur si simplu slabiciune umana, ce e natural – oamenii cauta motive pentru esec tot timpul si jelea e en vogue in Moldova. Uitandu-ma la parcarea plina de masini profesorale in fata blocului B a ASEM nu pot spune ca viata e dura, pot spune ca e mai grea decat in occident.

    Recompensa nu e lipsa, ea exista, dar e relativ (cu alte tari) mica – cum am arata e la nivelul salariului mediu pe tara. Lipsa de respect din partea guvenrarii – prin ce se manifesta? Sau ce trebuie guvernarea sa faca pentru profesorii corupti? Sa-i promoveze? Nu mai amintesc ca iesire din situatie exista – sa lucrati in mai multe domenii, a fiti activi.

    Eu nu vad cauza efect intre situatia socio-economica, de altfel cum am mai scris daca urmez o asemenea psihologie e normal sa violezi in cazuri exteme oameni, cand tare-tare vreai si nu accept asa pseudo motive. Faptul ca e greu nu ne da dreptul sa devenim monstri. Si daca accept argumentul Dvs., atunci tot e legal de saracie si daca brusc toti devin bogati (ceea ce e imposibil) – atunci toate problemele se rezolva. Sunt chestii care nu au legatura cu saracia – respectarea legii, buna credinta in relatii interuman nu are nimic cu banii.

    Imi pare rau, dar pot fi de acord doar ca saracia e un factor care impinge spre asta, dar nu si cauza principala. In URSS toti erau saraci si toti (aproape) erau fericiti, nu? Nu mai amintesc ca dupa cum puteti observa mai sus unii oameni pur si simplu nu cred ca exista profesori onesti, limbajul de “as vrea sa cred” in mod evident reflecta lipsa de incredere si fara lipsa de incredere si macar speranta ca se paote face ceva, numic nu se va face.

  8. Itan Show
    Itan Show

    Luni a fost examenul de stat la USM – Marketing. MOISA SVETLANA a strins cite 1000 lei/persoana in caz ca iti doresti o nota mai mare. Cunosc o fata care nu avea acesti bani, dar care a invatat pentru a sustine acest examen fara mita. Azi au venit rezultatele, cei care au dat mita au peste 8, cei care au refuzat mai jos de 7.
    Felicitari cu noile produse contrafacute de la USM.

  9. Ecaterina Ojoga
    Ecaterina Ojoga

    Problema coruptiie e exact in titlul articolului : “nu e un rău care trebuie eliminat, zic 54.2% dintre studenți”, iar o mare parte din cei ce 45,8 ar fi de aceeasi parerea cu primii, daca ar avea mai multi bani, respectiv sa plateasca examenele. Omului i se da ocazia sa plateasca sau sa invete, dupa cum majoritatea studentilor la noi nu lucreza dar traiesc (si merg prin cluburi) de banii parintilor, alegerea devine evidenta. Trebuie de schimbat nespus de multe chestii si sa incepem cu faptul ca tara asta nu are nevoie de atit de multi studenti si pseudo-specialisti in marketing si afaceri internationale (de exemplu)… Peste multi ani, poate, o sa se aranjeze…

    1. ospoon.eu
      ospoon.eu

      Cum a zis cineva, Moldova e cam singura țară din lume unde se plătește ca să nu se învețe :)

  10. Adrian Simon Lopaci
    Adrian Simon Lopaci

    Datele sunt imbucuratoare.
    Cu cat e mai viril virusul care se plodeste in pantecele nesatios al societatii noastre cu atat mai imuna va fi ea dupa un eventual tratament eficace.
    Moldova poate servi drept soarece de laborator pentru diferiti experti in domeniu – o tara mica, doldora de erori de sistem, cu un popor moale la suflet, credul si dornic de a fi modelat de cineva. Seamana mai degraba cu o bucata de plastilina; pacat insa ca nimeni nu se joaca cu ea.
    Nivelul coruptiei si atitudinea fata de ea sunt absolu normale si logice. Anormal ar fi daca am fi toti corupti pana in maduva falangelor dar am fi cu inversunare impotriva ei. Ar suna ca si cum o prostituata protesteaza impotriva abuzurilor sexuale la ora 3 de noapte pe Poltava.
    Prin comentarii vad inaripari de genul “…sa nu fi fost coruptia…”, “…am hotarat sa invat ca sa schimb ceva in societatea noastra…”. So naive. Stimabilul nu invata ca sa schimbe societatea ci ca sa se schimbe pe dansul insusi, societatea s-a schimba ea singura fara interventia tanarului martir. Prezenta coruptiei este salutabila ca fenomen si denota doar faptul ca tara se incadreaza in limitele normalitatii conjuncturii istorice, politice si geografice in care se afla. Inveti pentru tine, lucrezi pentru tine, faci totul pentru tine. Cu cat mai egoist vei fi cu atat mai multe beneficii o sa aduci unei societati care ar tinde sa fie capitalista. Vei fi egoist si te vei stradui sa-ti fortifici aceasta calitate superba – atunci nici mita nu vei da. Totul dispare automat. Moldovenii sufera de sindromul Stockholm deja de secole in sir. Trece pe aici cui nu-i lene si le trage o mama de viol da ei stau si le plang dorul, ii mai asteapta cu paine sare si ulcioras de vin si isi creaza o reputatie de popor primitor, bland si bun la suflet. Bullshit. De ni s-ar duce vestea in lume drept zgarie-branza si zgarcioabe sa vedeti ce o sa se mai rupa investitorii pe la usile vamilor.
    Nici nu mai vreau sa recitesc ce am scris ca am impresia ca o fi un terci de aiureli. :)

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.