ospoon.eu

Author

Charles Dickens

Cum? Prin dialog constructiv, analize și inițiative. Pentru cine? Pentru cei care, dincolo de geografie, viziuni politice, etnie sau credință, cred că a gândi, a spune și a face se includ în același cerc.

Tema Lunii

Colajul discriminării pozitive

 Femeile secolului 20 s-au confruntat cu provocarea de a înlătura preconcepțiile sexiste acceptate în lume, urmând ca organizațiile competente și o parte a populației să recunoască importanța înlăturării criteriului gender în factori de decizie nepărtinitori. Din diverse motive, acest efect a întârziat să se facă simțit în Moldova, unde status quo-ul confirmă faptul că femeile nu au atins încă o poziție egală cu cea a bărbaților.

A argumenta în favoarea discriminării pozitive înseamna a asuma că abilitățile femeilor din Moldova sunt mai mici decat ale barbaților, discriminarea pozitiva fiind o recunoaștere a acestui fapt. Aceasta nu este o soluție argumentată de injustiție istorică față de femei, mai mult ca atât este un mediu prielnic pentru întărirea stereotipurilor.

Noi toți (mai mult sau mai puțin) ne dorim egalitatea de gen , dar ce a fost făcut pentru aceasta? Chiar dacă la nivel de lege egalitatea între sexe este garantată de anumite norme, o analiză în timp real ne va demonstra că nu e chiar așa , atunci … Ce facem noi?

Poziția fiecărui individ e diferită față de acest subiect, cert este că femeile au puterea să se afirme, au cunoștințe, tacticism și intuiție. Le lipsește ceva? Eu zic că nu și, tocmai din acest motiv, nu văd de ce ar trebui discriminate.

Adauga comentariu
  1. Vianor Ceban
    Vianor Ceban

    Atâta timp cât într-o societate există imoralitate şi oricare formă de parazitism, neapărat va exista şi discriminare, care este o consisecinţă a lor.
    Şi discriminarea are loc nu atât pe gen şi etnie, cât pe poziţie socială (care în RM adesea este determinată şi de starea financiară), aspect fizic, capacităţi intelectuale.
    Când spunem că în RM femeile sunt discriminate, este necesar să răspundem la întrebarea: “Care femei sunt discriminate?”
    Discriminaţi sunt şi bărbaţii, şi copiii, şi elevii, şi studenţii, şi bătrânii… de regulă însă, care?!
    Din punctul meu de vedere, originea problemei date o găsim în convingeri (credinţe). În funcţie de convingeri oamenii îşi formează valori, în funcţie de care au anumite comportamente.
    De ce credinţa este atât de importantă? Deoarece anume ea oferă sau nu, fiinţei umane, valoarea cuvenită. De ex., ce valoare oferă fiinţei umane ateimsul? Omul – animal evoluat?!Ce valoare oferă fiinţei umane budismul, hinduismul? Totul este în Dumnezeu şi Dumnezeu este în tot… aşa că ori piatra, ori omul, cam aceeaşi valoare au.
    Cea mai mare valoare, fiinţei umane o oferă creştinismul. Aici mă refer la creştinismul autentic, nu la afacerile duhovniceşti, indiferent de confesiune.
    Între creştinii autentici nu a existat discriminare, toţi se considerau fraţi şi surori, al căror Tată este Dumnezeu. Doar creştinismul oferă cel mai deplin sens vieţii. Între creştinii adevăraţi nu există discriminare, indiferent de avere, statut, aspect fizic şi etc. Diferenţa între oameni şi discriminarea vine de la cei care promovează mişcări de genul “discriminarea femeilor, minorităţilor şi etc.”, pentru că ei, deşi finanţează asemenea proiecte, totuşi se consideră din viţă nobilă, diferiţi de ceilalţi. Păcat că, “ceilalţi” nu realizează acest lucru şi lucrează la cei de “viţă nobilă”.

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.