ospoon.eu

Author

Charles Dickens

Cum? Prin dialog constructiv, analize și inițiative. Pentru cine? Pentru cei care, dincolo de geografie, viziuni politice, etnie sau credință, cred că a gândi, a spune și a face se includ în același cerc.

Casa de cultură arte vizuale

Câte 5 artiști contemporani

Ruxanda Reniță este studentă de management în arte la Universitatea Oxford Brooks din Budapesta. În viitorul apropiat, planifică organizarea unei expoziții de arte moldo-cubaneze (ea este născută în Cuba) la Budapesta. Ruxanda va coordona aceste colecții personale de artiști contemporani. Colecția de mai jos îi aparține. Următorii 5 artiști vor fi recomandați de Alex Cosmescu.

Arta contemporană sau ecografie spirituală. Una dintre metodele de apreciere a densității evoluției/involuției societății, cu ajutorul ecoului reflectat de pulsurile unui individ alergic la mediocritate. Într-o realitate în care până și copiii dedică 7.12 ore pe zi mass mediei, arta contemporană încearcă să acționeze ca un duș rece – spălării de creier la care ne supunem benevol. Acum că e cald încă, încercați să utilizați « dușul rece » face bine!) Pe mine lista artiștilor de mai jos mă ajută la începerea procedurii:

 

1. Maria Magdalena Campos – Pons

Medii: pictură, instalații de media mixtă, fotografie, performanță, video.

Naționalitate : Cubaneză

“Sunt interesată de ritualuri şi tradiţii,de metodele prin care pot să le plasez în cadrul modern. Trăiesc fiecare zi în corcondanță cu tradiția cubaneză. Nu trebuie să-mi caut rădacinile… Eu cred că e posibil să locuieşti în America, iar spiritual şi mental în Cuba.” (Maria Magdalena Campos-Pons)

Talentul lui Campos-Pons a fost recunoscut încă înainte de emigrarea sa în Statele Unite ale Americii, câștigând in 1984 Premiul de Onoare la competiția de pictură „ XVIII Cagnes-sur-Mer” în Franţa, şi Bunting Fellowship în Arte Vizuale la Universitatea Harvard în 1993. în plus, “Campos-Pons a fost menționată ca una din liderele tinere a Federației din Massachusetts de către Consiliul de Femei, în rândul celor 100 cele mai influente femei latine, şi onorată în 2008 de Harvard să contribuie la lansarea noului muzeu Harvard Art Museum. În 2008 Campos- Pons a fost onorată să participela la Gala de Aniversare a Indianopolis Museum of Arts, Ediția 125, 2008, unde a fost nominalizată la Premiul Rappaport în 2007″. (School of Musuem of Fine Arts)

De Las Dos Aguas (2007) (instalatie de fotografie polaroid)

 

 

2. William Kentridge

Medii: video utilizând animație, pictură-desen în cărbune, sculptură și colaj

Naționalitate: African de origine evreiască

” Am eșuat ca actor, pictor și într-o măsură ca regizor de filme. Așa că am decis să devin artist.” (William Kentridge)

Inclus în Top 100 cele mai influente personalități din lume de Times, cu expoziții la Moma, dOCUMENTA, Bienal de la Habana, etc. ; Kentridge a reușit să înglobeze tehnicile adunate din toate eșecurile anterioare : pictură, actorie și regie – în arta sa video , mișcând și cel mai grăbit vizitator. Inspirate de expresionismul german și avant-guard-ismul în Rusia, filmele lui Kentridge au drept concept conflictile politico-istorice. Tehnica abordată impresionează și ea : un desen în cărbune, pus în mișcare prin multimple ștergeri de radieră si re-desenare. În ultimile sale filme « I am not me, the horse is not mine » inspirată de revoluția comunistă sau în animațiile dedicate proiecției pentru Baletul “The Nose” de Gogol la MET(Opera Metropolitana din SUA)- Kentridge folosește colajul și umbra drept medii pe langa desen.

Fragment din video “Stereoscope” (1998-1999)

 

 

3. Ai Weiwei

Medii: sculptură, istalație, arhitectură, fotografie, film.

Naționalitate: Chinez

 

“Lumea nu se schimbă dacă nu pui și tu umărul responsabilității.” (Ai Weiwei)

 

BBC îl definește drept « cel mai cunoscut artist chinez și totodata drept cel mai mare critic al guvernului chinez ». Fiind fiul poetului Ai Qing, care a fost deportat în urma împotrivirii față de sistemul comunist; Ai Weiwei este unul din puținii cetățeni chinezi care înfruntă sistemul politic chinez prin artă și critică – suportând numeroase asupriri din partea guvernului chinezesc. Ai Weiwei este deținător a multiplelor premii internaționale precum : 2011 Top 4 Time’s Runners -Up The person of the Year Award, Locul 13 în 100 Cele mai Influente personalități ale anului 2011 de ArtReview, Premiul Internațional în Arhitectură de catre Muzeul de Arhitectură și Design din Chicago, etc. Pe lângă implicarea sa politică, Ai este cunoscut pentru aportul său la crearea stadionului olimpic « Bird’s Nest »(« Cuib de Pasare»), pe care o detesta ulterior ca idee.

Ai Weiwei langa Instalația «Bicycles Forever » (2009)

 

4. Anish Kapoor

Medii: Instalație, sculptură, arhitectură

Naționalitate: Indian

 

“Artiștii nu creaza obiecte, ci mituri.”(Anish Kapoor)

 

Primul artist in viață care a avut o expoziție solo la Academia Regală de Artă în Londra, premiat cu cel mai mare grad de onoare în India -Padma Brushan 2012, Praemium Imperiale în Tokyo 2011, Premio Duemila la Bienala din Veneția în 1990, premiul Turner în 1991, etc., opera lui Kapoor este profund ancorată în misticismul Indian. Spre deosebire de majoritatea artiștilor contemporani care incearcă să evite esteticul, « frumosul » ca mod de exprimare ; Kapoor alege drept concept : amplificarea frumuseții naturii, tot mai mult uitată de omul contemporan. Cunoscut pentru arta sa pubică; sculpturile sunt majoritatea lucrate în inox, având forme organice.

 

Sky mirror(Oglinda Cerului), Kensigton Garden, Londra.(2010)

 

5. Bill Viola

Medii: video

Naționalitate: American

 

”Arta a avut mereu dexteritatea de a intreține un dialog spiritual cu spectatorul ei. Aceeași experiență încercată de oameni o data în biserică, este trătiă în muzee astăzi.” (Bill Viola)

Premiat cu Paemium Imperiale în Japonia 2011, NORD/LB Art Prize Germania 2006, Leadership Award de Ferderația de Artă din SUA 2003, etc. , cu expoziții solo în Guggenheim New York, Galeria Națională de Artă, Londra, Muzeul Metropolitan de Artă, New York, etc; Bill Viola este unul din liderii în arta video care lucreaza cu noile tehnologii în materie de sunet și imagine. Inspirat de Creștinism, Budism și Sufism, opera lui Viola tratează cele 3 momente ale vieții umane: nașterea, moartea, renașterea. Plasate între pictură și film, imagine și mișcare, tehnică și misticism ; operele sale par tablouri renascentine puse în mișcare “slow motion”.

Fragment din : “Ocean without a shore” (Ocean fără Țărm) (2007)

Adauga comentariu

Trebuie sa fii autentificat pentru a posta un comentariu.